Kuće - ostrva na reci Misisipi tokom poplave (2011)

Učestale poplave izazvane masivnim izlivima reka postale su u poslednje vreme naša realnost. Ako bismo jednom rečju pokušali da opišemo spremnost i osposobljenost stanovništva za odbranu od ove nepogode, rekli bismo da smo - nesnađeni.

Kuće - ostrva na reci Misisipi tokom poplave (2011)

Siromaštvo, lično i na nivou države, kao i nedomaćinsko upravljanje vodenim tokovima osnovni su razlozi što je materijalna šteta nakon ovih katastrofa ogromna, a mogućnosti procene budućih posledica neprecizne.

Pisali smo kako su se sa sličnim nepogodama izborili Holanđani, a danas vam nudimo zanimljive slike snimljene u aprilu 2011. godine, kada se u SAD izlila reka Misisipi i izazvala jedan od najvećih potopa u ovom veku. Poplave su izazvala dva velika olujna sistema koja su se dogodila u najnezgodnijem trenutku, tokom prolećnog topljenja snega.

Neke oblasti duž sliva Misisipija bile su preplavljene vodom dubine i do 30 metara, gde je evakuacija stanovništva bila neophodna. Međutim, oni imućniji su odlučili da ostanu u svojim domovima i suprotstave se nepogodi gradnjom nasipa oko svojih domova, praveći od njih mala ostrva.

Isti princip je primenjen i na javne objekte, gde evakuacija opreme i dokumentacije nije bila moguća. Prijavio se veliki broj volontera, ali je se država uključila i angažovanjem lica na izdržavanju zatvorskih sankcija, koji su čamcima dovoženi i raspoređivani na radnim zadacima u borbi protiv vodene stihije.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Preporučujemo

Poslednji kvizovi

Poslednji postovi

Arhiva članaka

<
2017
>
<
Januar
>
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Poslednji komentari

Misao dana

Smatrao sam dužnošću i srećom da sebe i druge čuvam od grijeha. I sebe, uzalud je kriti. Grješne misli su kao vjetar, tko će ih zaustaviti? I ne mislim da je to veliko zlo. U čemu je pobožnost, ako nema iskušenja koja se savladavaju?

Mehmed Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru