Jabutikaba, grožđe koje raste iz stabla drveta

06 Jul 2013
Autor Mirjana
1026 pregleda

Posebna vrsta grožđa koja uspeva u regionima Minas Geriasa i Sao Paula u južnom Brazilu raste na veoma specifičan način, iz samog stabla, što mu daje neobičan izgled. Plod koji potpuno pokrije stablo drveta od samog korena do krupnijih grana u krošnji, je veličine 3-4 cm u prečniku, sa jednom do četiri semenke i debelom opnom koja obavija slatku i ukusnu želatinastu masu bele ili roze boje.

Jabutikaba, grožđe koje raste iz stabla drveta

U prirodnim uslovima može da dosegne visinu od 8-10 metara i rađa jednom godišnje, ali ako se kultiviše i redovno zaliva cveta i rađa tokom cele godine. Samo drvo raste veoma sporo, i nekada je potrebno da prođe i 10-15 godina dok ne postigne punu zrelost. Tokom sezone jabutikabe, hiljade uličnih prodavaca nudi sveže plodove ovog neobičnog grožđa u mrežastim kesama, a njihovi konzumenti pokriju ulice Minas Geriasa tamnoljubičastim flekama od opni koje su previše tvrde i opore da bi ih sažvakali.

Lokalno stanovništvo obilno konzumira ovo voće u svežem stanju, a kako zbog velike količine šećera njegova fermentacija počinje rano, svega 3-4 dana nakon branja, nije pogodno za duži transport. Iz tog razloga se veoma retko može naći u marketima van područja gde raste. Koristi se za pripremu džema, soka, sirćeta, veoma jakog vina i likera. Sok se naročito preporučuje trudnicama zbog visokog procenta gvožđa. Plod jabutikabe obiluje antioksidantima, protivupalnim i antikancerogenim agensima, a opora esencija dobijena iz njegove opne osušene na suncu se od davnina koristi kao lek za ublažavanje tegoba kod astme i hronične upale krajnika. Realno je očekivati da će se uskoro na tržištu Evrope i severne Amerike, nakon guarane i akai bobica, zbog svojih lekovitih svojstava jabutikaba pojaviti kao novo „supervoće”.

Ime jabutikaba vodi poreklo iz Tupi jezika, jabuti (kornjača) i caba (mesto), što bi se moglo prevesti kao „mesto gde se nalaze kornjače”. U Brazilu postoji široko usvojena metafora za stvari koje su tipične za tu državu, a koje pežorativno nazivaju „jabutikaba”, jer se dugo smatralo da ova voćka prirodno uspeva samo u toj zemlji. Danas se jabutikaba može naći i u Argentini, Paragvaju i Boliviji, ali i u mnogim domovma širom sveta, jer je zbog sporog rasta pogodna za gajenje kao sobna bonsai biljka. Nažalost, u bonsai formi je samo ukras jer ne daje ove zanimljive plodove.

Izvor: Flavors of Brasil

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru