Kafić u stablu drveta

Autor SvetPriroda i životinjski svetVremeplovPutovanja

Prva asocijacija na baobab, drvo koje potiče sa Madagaskara i raste širom Afrike i Bliskog istoka, nama koji ga nikada nismo videli su nevolje koje je pravio Malom princu. Egziperijev baobab, metafora zla koje se lako prima i brzo širi, oterao je dečaka sa njegove planete. Danas vam predstavljamo jedan poseban baobab, koji je znatno gostoljubiviji i privlači veliki broj turista na farmu u blizini afričkog gradića Modjadjisklofa.

Ogromno drvo, poznato kao Baobab sunčane zemlje (Sunland Baobab) nalazi se u Južnoj Africi. Njegov obim iznosi impozantnih 47 metara, a visina približno 22 metra. Sa pravom se pretpostavlja da je to najveće drvo na afričkom kontinentu, a prava atrakcija je kafić i vinski podrum koji su smešteni u njegovom stablu. Drvo baobaba obično u svojoj unutrašnjosti čuva velike rezerve vode za sušne dane. Spletom nesrećnih okolnosti, „sunčani” baobab je ostao bez ove karakteristike. U njegovoj unutrašnjosti se danas toče neka druga pića.

Mali kafe u baobabu postoji od 1933. godine i smešten je u otvoru, u sredini stabla, koji nije napravljen sa namerom već je posledica nekoliko požara koji su goreli u njemu. Unutrašnjost nesrećnog stabla je, po rezultatima istraživanja, gorela 1650, 1780. i 1900. godine. I pored niza požara, otporno drvo je nekako opstalo i nastavilo da raste.

Plafon kafea koji se danas u njemu nalazi visok je 4 metra, a unutra može komotno da se smesti 15 gostiju. Drvo se nalazi na privatnoj farmi manga koja je vlasništvo porodice Van Herden od 1989. godine. Oni danas sa velikom pažnjom brinu o stablu za koje se procenjuje da je staro preko 1700 godina.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Iskustvo je ime koje svako daje vlastitim pogreškama.

Oscar Wilde

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |