Hang - zvuci trećeg milenijuma

Autor MuzikaNauka i tehnologija

Kada su dvoje zaljubljenika u perkusione instrumente, Švajcarci Felix Rohner i Sabina Schärer, 2000. godine osmislili i napravili prvi hang od kvalitetnog čeličnog lima, nisu ni slutili da pokreću tihu revoluciju u svetu muzičkih instrumenata.

Iako je danas zbog velikog interesovanja moguće naći jeftine verzije alternativnih oblika hanga, poznavaoci znaju razliku između onih napravljenih u masovnoj proizvodnji, i onog koji izađe iz male švajcarske PANArt radionice. Kao što fabrička i Stradivarijusova violina nikada neće biti instrument istog ranga, tako i poznavaoci ovog novog zvuka znaju zašto strpljivo mesecima čekaju na Felixovoj i Sabininoj listi naručilaca.

Zanimljivo je da ukoliko želite originalni, PANArt-ov hang, narudžbu morate obaviti lično, dolaskom u radionicu u Engehaldenstrasse 131 u Bernu, ili pismom. Ne postoji čak ni web komunikacija, prvenstveno zbog nemogućnosti tvoraca da posvete vreme ovoj vrsti medija. Elitizam koji forsiraju nije u svrsi podizanja cene njihovog proizvoda, već leži u činjenici da je hang još uvek instrument u nastajanju, na čijem usavršavanju i modalitetima razvojni tim i dalje radi. Iz tog razloga vole da upoznaju kupca, i ponude mu da u radionici isproba nekoliko vrsta hanga - originalni, integralni, i slobodno integralni najnovije generacije. Kada kupac oseti instrument, odabere onaj koji najviše odgovara njegovim potrebama i vraća se kući praznih ruku. Tek za nekoliko meseci stiže mu njegov lični hang, pravljen po njegovom senzibilitetu.

Postoje i urbane legende o tome zašto je praktično nemoguće naći PANArt-ov hang u slobodnoj prodaji u prodavnicama korišćenih instrumenata i sajtovima za trgovinu. Iako je verzija da se ljudi teško odiču ovog instrumenta kada jednom do njega dođu verovatnija, kruži i priča da kupci pre preuzimanja svog hanga potpisuju ugovor koji ih obavezuje da ga ne smeju prodati po višoj ceni od one koju su platili.

Poslušajte čarobni, vanvremenski zvuk ovog instrumenta koji izgleda kao da je nezemaljskom rukom spušten na našu planetu početkom trećeg milenijuma. Shvatićete da je mnogo više od egzotičnih bubnjeva sa Trinidada i Tobaga sa kojim ga često porede.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Kiveli G., 10.06.2013.
Hvala Ti, Mirjana, što si nam omogućila divno putovanje kroz ove blažene zvuke. Osećaje koje oni bude su blagosloveni, nije isključeno i prenatalni.
Odgovori
Indija, 21.10.2014.
A da li se zna cena ovih jeftinih hangova? Bas bih posedovao jedan takav za pocetak :)
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Aktivni karakter ljubavi ogleda se u činjenici da ona uvek sadrži određene osnovne elemente, zajedničke svim oblicima ljubavi. To su: briga, odgovornost, poštovanje i znanje. Ljubav je aktivna zainteresovanost za život i rast onoga što volimo. Čovek voli ono oko čega se trudi i trudi se oko onoga što voli.

Erih From

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |