Fascinantne ilustracije Vilijama Blejka za Danteovu Božanstvenu komediju

Sve zlokobno i uzvišeno na ovom i onom drugom svetu, opisano u epskoj pesmi Dantea Aligijerija, pet vekova kasnije oslikao je nežnim vodenim bojama engleski književnik i slikar Vilijam Blejk.

Nije neuobičajeno da poznati slikari oživljavaju literarne klasike. Od Pikasa koji je (1934) ilustrovao Aristofanovu Lizistratu, Matiza koji je (1935) napravio gravuru Uliksa po romanu Džejmsa Džojsa, do Salvadora Dalija koji je maestralno ilustrovao Don Kihota (1946), Alisu u zemlji čuda (1969), Romea i Juliju (1975), veliki slikari su inspiraciju nalazili u književnim delima i svoje poštovanje iskazivali ilustrujući stranice knjiga.

U svojoj 65. godini, 1826, Blejk je angažovan da ilustruje Danteovu Božanstvenu komediju. Za svoj rad je dobio avans od 130£. Uprkos vremenskoj distanci koja ih je delila, Blejk je savršeno razumeo suštinu Danteovog dela i njegov prezir prema svetu zarobljenom u materijalizmu, gde moć lomi čast i moral. Blejk je umro nakon nekoliko meseci i njegove ilustracije nikada nisu ukrasile Danteovu knjigu, ali su ostale 102 završene, neverovatno lepe slike u tehnici akvarela.

Trideset godina nakon Blejkove smrti njegova porodica je ustupila slike galeriji Tate u Londonu u sklopu izložbe, retrospektive njegovih dela. Pet godina kasnije (1918) prodali su sve slike na aukciji i one su se nepovratno rasule po galerijama širom sveta.

Srećom, sve ilustracije su do danas sačuvane i 2008. godine objavljene u knjizi Ilustracije Vilijama Blejka za Božanstvenu komediju. Danas se navršava 694 godine od smrti čuvenog pesnika iz Firence, Dantea Aligijerija (maj/jun 1265 - 14. septembar 1321). Njegova epska pesma Božanstvena komedija je najpoznatija etička poruka čovečanstvu u istoriji književnosti. Sećanje na slavnog pisca želimo da oživimo ovim sjajnim ilustracijama Vilijama Blejka, moćnoj simbiozi pisane reči i njihove ekspresije u slici,  stvorenoj u radu dva velika umetnika koji su se nepogrešivo razumeli.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Najgore je što čovjek, zbog jedne sitne greške, počne da ih niže, kao đerdan. Ništa toliko ne mrzi usamljenost kao pogreška.

Mehmed Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |