Copy/paste Dizni produkcije

Autor AktuelnostiScenaFilmUmetnost

Suprotstavljeno mišljenje o značaju lika i dela Volta Diznija kao najpoznatijem producentu pokretnih slika u svetu, počev od  hvalospeva za njegov neosporan uticaj na kinematografiju, do stava da je njegov populistički stil zatrovao animirani film, ovih dana je u žiži javnosti.

Diznijeva produkcija je nastala zahvaljujući sposobnosti jednog čoveka da kombinuje iskustvo umetnika i pragmatičnog menadžera. Od kada je 1937. snimljen prvi dugometražni animirani film u punom koloru u istoriji filmske produkcije, Snežana i sedam patuljaka, koji je postao deseti najkomercijalniji film 20. veka, do danas, ova produkcijska kuća je dobila najviše Oskara i priznanja širom sveta.

Praksa tog ekonomičnog menadžera je bila da se hiljade snimajućih sati i mnogo neupotrebljenog materijala nikada „ne baca”, već čeka svoj trenutak kada će zablistati.

Oni koji osporavaju umetnički kvalitet dela koja su iz ove produkcije uvršćene među klasike, pre svega govore o manjku ideja. Neosporno je da su njegove kreacije dosegle globalnu popularnost, kao i da se u mnogim filmovima vide isti pokreti koje u određenim situacijama, ali u različitim filmovima izvode njihovi likovi.

U stvaranju umetnosti, pa i za decu, retki su umetnici koji nisu često nesvesno, sami sebe kopirali. Predstaviti ovu produkcijsku kuću kao štanc, u najmanju ruku znači oduzeti detinjstvo mnogima od nas koji smo rasli uz Mikija, Šilju i pregršt bajki koje je na najdivniji način predstavio upravo on, Volt Dizni. 

U svetu u kome deca rastu izgubljena u internet igricama, koje ih poput hipnoze uvlače u vrtlog zavisnika kojima je to postala dominantna životna aktivnost, a čija je suština pobiti što više protivnika raznim oružjem i postati nolajfer, čini se da je maliciozno  kritikovati svet bajki u koji nas Dizni, sada već vekovima jasno razlučivši dobro od zla, vodi. 

 Copy/paste, pa šta? 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ljubav je samo baklja koja pada u ponor i pokazuje koliko je dubok.

Remarque

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |