Čarobni svet "Jaquet-Droz"

Autor SvetKulturaVremeplovHobiUmetnost

Pierre Jaquet-Droz (1721–1790) je bio briljantan matematičar čija je specijalnost bila primenjena mehanika i izrada časovnika i mehaničkih ptica. Smatra se najtalentovanijim dizajnerom automata u istoriji.

Opsednut najsitnijim detaljima i njihovom formom i funkcijom, u dugom periodu svog stvaralaštva zajedno sa svojim sinom Henri-Louisom i Jean-Frédéric Leschotom je izrađivao satove koji su prava remek dela časovničarskog zanata, a ono čime je osvojio svet i što se smatra začetkom današnje robotike, su njegove lutke - androidi koje su nastale u cilju bolje prodaje osnovnih proizvoda.

Ove čudesne lutke, nastale pre 240 godina, bile su inspiracija za stvaranje robota u filmu Hugo.

Muzičar je devojka - orguljaš koja pokreće glavu, oči, diše (vidi se kako pomera grudni koš) i svira pritiskom prstiju na dirke orgulja. Takođe pravi pokrete torzom kao pravi pijanista. Ovaj mehanizam se sastoji od 2500 delova.

Crtač je lutka - dečak koji može da nacrta četiri različita crteža: portret kralja Luja XV, portrete kraljevskog para Luja XVI i Marije Antoanete, psa i crtež Kupidona u kočijama u koje je upregnut leptir. Crtač radi pomoću sistema kamera. Može da pomeri stolicu, podigne ruku i duva u vrh olovke da ukloni prašinu. Ovaj mehanizam se sastoji od 2000 delova.

Pisac je najsloženiji od ova tri automata i sastoji se od 6000 delova. Koristi sličan sistem kao i Crtač i u stanju je da napiše tekst dužine do 40 slova, čiji se zapis nalazi na točku unutar lutke. Pisac koristi guščije pero i sinhronizovanim pokretima glave i očiju prati pero dok piše i umače ga u mastionicu.

Lutke su savršeno očuvane i nalaze se u Muzeju umetnosti i istorije u Neuchâtelu u Švajcarskoj i dan danas oduševljavaju posetioce kao i pre gotovo 250 godina kraljeve i careve Evrope, Indije, Kine i Japana.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Nemoj svoj duševni mir narušavati tako što ćeš razmišljati o nedostacima drugih. Ako te neko povredi, pređi preko toga. I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga saseče.

Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |