Biciklistička staza u čast Van Goga

Autor Tema danaSvetKulturaVremeplovPutovanjaUmetnost

Pre nekoliko dana, u holandskom gradu Ajndhovenu otvorena je biciklistička staza Van Gog - Rosegard kao najava početka proslave jubileja, 125. godišnjice od smrti slavnog Vinsenta Van Goga (1853-1890).

Otvaranje staze je simbolično najavilo početak celogodišnjeg komemorativnog programa nazvanog „125 godina inspiracije“, niza kulturnih dešavanja koja će u Holandiji obeležiti 2015. godinu.

Biciklistička staza je dizajnirana tako da podseća na čuvenu Van Gogovu sliku „Zvezdana noć“ (1889). Osvetljena je hiljadama treperećih kamenčića i osmišljena kao replika Vinsentovog biciklističkog puta koji kruži od Van Gogovog rodnog Brabanta do čuvenih vodenica Opvetens i Kols ovekovečenih na njegovim slikama.

Fluorescentno luminantno kamenje apsorbuje svetlost preko dana i diskretno svetli noću. Da ne bi narušili ekosistem okoline, dizajneri su umanjili luminantna svojstva kamenja i prilagodili ga da svetli, ali da ne ometa životinje u okruženju. Oko staze ne postoji rasveta, pa biciklisti tvrde da se tokom vožnje osećaju kao da su kroz vremeplov zaronili u slavnu Van Gogovu sliku.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Kad sam bio ugrožen, mislio sam samo na nju, hrabreći se njenim prisustvom. Kad mi je bilo teško, pominjao sam njeno ime kao u molitvi, nalazeći olakšanje. Kad osjetim radost, trčim da je podijelim s njom, zahvalan joj, kao da mi je ona daruje.

Mehmed Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |