Brian Dettmer, hirurg za knjige

Autor KulturaHobi

Da li ste ikada došli na ideju da neki predmet koji ima sasvim određenu i jasnu namenu pretvorite u nešto sasvim drugo? Recimo, da od starih knjiga napravite skulpturu. Priznaćete da je za jedan takav poduhvat neophodna nesvakidašnja mašta i strpljenje.

Brian Dettmer, umetnik iz Čikaga, za stvaranje svojih umetničkih dela koristi skalpel i pincete. Skulpture nastaju tako što slepljene listove knjiga nasumično iseca skalpelom, ne dodajući nove elemente, dopuštajući ilustracijama da se otkrivaju kroz proces rezbarenja.

Vrlo često koristi postojeći sadržaj knjige da bi ispričao sasvim novu priču. Lepljenje stranica doprinosi tome da krajnji proizvod izgleda kao glatki komad drveta. Na taj način ovaj umetnik zastarelim i odbačenim enciklopedijama, medicinskim žurnalima, atlasima i rečnicima daje sasvim novi smisao i sjaj.

Svoja neobična dela je izlagao u mnogim poznatim galerijama širom sveta i dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih nagrada i priznanja.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Zara, 19.03.2013.
Ma koliko rezultat ovakvog kreativno-umetničkog projekta bio uistinu zanimljiv, suštinski ljubitelje knjiga ne može a da ne zabrine činjenica (ukoliko to ona zaista i jeste) da dotični umetnik koristi "zastarele i odbačene enciklopedije, rečnike, atlase" itd. jer i te "zastarele" knjige itekako poseduju vrednost. Ma koliko su informacije iz neke "zastarele" knjige prevaziđene, one svakako ne smeju biti i "odbačene" jer oslikavaju ljude, odnosno duh vremena iz kojeg potiču. Upravo te ljude, odnosno vreme, ni na jedan drugi način sem pisane reči ne možemo da spoznamo i bar delom shvatimo i sebi približimo. Nadam se da će neko upozoriti gospodina Dettmera da treba da počne da koristi trivijalnu književnost za svoja umetnička dela, tu ima više nego dovoljno izbora, a i šteta nije velika. Mada, kad bolje razmislim, hartija je danas skuplja nego ikada, a drveća je sve manje. Pametnije bi ipak bilo da gosn. Dettmer izrazi kreativnost na neki drugi način, manje štetan.
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Što je to s nama i sa životom, u kakve se to konce saplićemo, u što upadamo svojom voljom, u što nevoljom, što od nas zavisi, i što možemo sa sobom. Nisam vješt razmišljanju, više volim život nego misao o njemu, ali kako god sam prevrtao, ispada da nam se većina stvari dešava mimo nas, bez naše odluke.

Mehmed Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |