Najavljena obavezna registracija dronova

Do skoro je reč „dron” bila vezana isključivo za vojnu terminologiju, a jedina dilema vezana za ovu tehnologiju se ticala pitanja koliko je humano slati mašine da vode ratove. U poslednjih nekoliko godina, dron tehnologija je ušla u mnoge sfere života.

Korišćenje dronova u komercijalne svrhe, kao sredstva za brzu dostavu, fotografskih dronova za snimanje terena i dronova koji se koriste za porodičnu zabavu poput nekadašnjih zmajeva i maketa aviona na daljinsko upravljanje, navelo je vlasti u brojnim državama da ozbiljno razmatraju uvođenje reda u ovaj vid vazdušnog saobraćaja.

Po rečima Majkla Huerta, načelnika Federalne avio-administracije SAD-a (FAA), osnovnu brigu predstavljaju učestale žalbe pilota da tokom leta primećuju sve veći broj ovih objekata, što zahteva pojačanu pažnju posade u cilju sprečavanja sudara i potencijalnih katastrofa. Vazdušne jedinice za protivpožarnu zaštitu su tokom akcije gašenja masivnih požara u Kaliforniji ovog leta imale ozbiljan problem sa jatima reporterskih dronova, koji su bez ikakve kontrole i dozvole snimali požare i ometali rad vatrogasnih službi u vazduhu. Tokom teniskog turnira US Open, dron se srušio na tribine stadiona u Njujorku, a zabeležen je i veliki broj incidenata sletanja dronova na zaštićene prostore kritičnih infrastruktura i vladinih objekata, kao i u neposrednu blizinu Bele kuće u Vašintonu.

Uvođenje obavezne registracije dronova bi u SAD-u trebalo da zaživi već polovinom decembra ove godine, jer po rečima ministra saobraćaja SAD-a Antonija Foksa, pretnja po bezbednost i privatnost koju ovi uređaji nose zahteva brze akcije.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Stil je način da kažete ko ste a da ne izgovorite nijednu reč.

Rachel Zoe

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |