Alkoholizam, epidemija 21.veka

Autor AktuelnostiMedicina i zdravlje

Zajednica klubova lečenih alkoholičara, upozorila je nedavno da je Srbija na četvrtom mestu po konzumiranju alkohola u Evropi. Dok je godišnji svetski prosek 6 litara, kod nas odrasli stanovnik u proseku popije 11 litara alkohola godišnje.

Do tridesetih godina 20-og veka alkoholizam se nije smatrao bolešću, pa niko nije pomišljao da zavisnicima treba pružiti lečenje i podršku. Do tada, alkoholičari su doživljavali samo moralnu osudu društva zbog neadekvatnog ponašanja usled preteranog konzumiranja alkohola. Na inicijativu dva zavisnika koja su prestala da piju i koji su shvatili kroz šta su prošli, osnovano je prvo „Udruženje alkoholičara“ u SAD. Oni su svojim iskustvom sa ovom bolešću počeli da sakupljaju ljude koji žele da se reše tog problema i u tome im uspešno pomagali.

Još pedesetih godina prošlog veka, Svetska zdravstvena organizacija je dala jasnu definiciju: Alkoholičari su one osobe koje ekscesivno piju alkoholna pića, postajući postepeno zavisne od alkohola, pri čemu ispoljavaju bilo otvorene socijalne poremećaje, bilo manifestacije koje oštećuju njihovo telesno i duševno zdravlje, njihove odnose sa drugim ljudima i njihovo dobro socijalno i ekonomsko funkcionisanje, bilo da samo ispoljavaju predznake koji nagoveštavaju poremećaje takvog karaktera. Zbog toga oni zaslužuju lečenje.

Alkoholizam je:

  1. Hronična - medicina još uvek nije u stanju da ovu bolest zauvek izleči.
  2. Progresivna – vremenom se stanje pogoršava a promene u organizmu postaju nepovratne.
  3. Fizička – dovodi do uništavanja jetre, nervnog i kardiovaskularnog sistema.
  4. Psihička – dovodi do promene ličnosti.
  5. Socijalna – povlači sa sobom porodicu obolelog, koja najčešće pati zajedno sa njim.
  6. Bolest – alkoholne supstance narušavaju funkcionisanje endorfinskog sistema u mozgu.

Alkoholizam je danas socijalno–medicinska bolest koja, posle kardiovaskularnih i malignih oboljenja, čini treći po redu uzrok smrtnosti savremenog sveta. Na globalnom nivou se procenjuje da između 10% i 15% punoletnog stanovništva čine alkoholičari, među kojima je tri puta više muškaraca od žena. Kako oni najčešće nisu svesni da su postali zavisnici i ne prihvataju da su oboleli, na lečenje dolazi maksimalno 10%-20%.

Sve veća ekonomska kriza kod nas izaziva osećaj frustracije, stida, krivice, inferiornosti, straha i stresa koji predstavljaju glavne okidače za pojavu alkoholizma. Srbija je četvrta zemlja po potrošnji alkohola u Evropi. Svaki šesti stanovnik je alkoholičar, a čak pet odsto stanovništva spada u teške zavisnike od alkohola. Svoje prvo pijanstvo stanovnik u Srbiji doživi sa 13 i po godina a svaki četvrti srednjoškolac od 16 godina redovno konzumira alkohol. Procenjuje se da srpsko domaćinstvo čak 6% svog budžeta troši na alkohol.

Kako alkoholizam prouzrokuje ozbiljnu štetu društvu u celini, veoma je važno sprovesti odgovarajuće lečenje zavisnika, omogućiti im dobru rehabilitaciju, zdravstveni oporavak i povratak kako u porodicu tako i u radnu sredinu.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Religija, područje ljudskoga uma; vlasništvo, područje ljudskih potreba; vlada, područje upravljanja ljudima, predstavljaju uporište čovjekova ropstva i svih strahota koje ono nameće.

Emma Goldman

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |