Alep nekad i sad - drevni grad u paklu ratnih razaranja

Autor SvetKultura

Najranije civilizacije u istoriji bile su nastanjene u regionu poznatom kao Mesopotamija, u najvećem delu smeštenom na današnjem prostoru Iraka, severoistočne Sirije, jugoistočne Turske i jugozapadnog Irana. Grad Alep u Siriji neprekidno je nastanjen od 5000. godine pre nove ere do današnjeg dana.

Iskopavanju nalazišta na prostoru ovog grada i arheolozi su vekovima pristupali sa strahopoštovanjem. Novi gradovi su nicali na temeljima starih i hiljadama godina se smenjivale generacije koje su dale nemerljiv doprinos razvoju ljudske kulture. Život u Alepu nikada nije zamro zahvaljujući strateškoj poziciji na kojoj se nalazi. Doseljenike svih rasa i vera su privlačili lako dostupni trgovački putevi, koji su se tu sretali dolazeći sa istoka iz Kine i Mesopotamije, sa zapada iz Evrope, i sa juga iz Plodnog Polumeseca (region jugozapadne Azije kroz koji protiču Nil, Jordan, Tigar i Eufrat) i Egipta.

Danas je grad Alep u ruševinama. Građanski rat, koji besni skoro pet godina, razorio je celu Siriju, odneo na hiljade života i milione građana raselio po svetu. Ono što se danas dešava sa gradovima i ljudima u Siriji može se opisati samo kao - katastrofa. Na mestima gde su nekada stajale vizantijske crkve, drevne džamije i tvrđave osvajača, danas su samo ruševine. Minaret Velike džamije u Alepu više ne postoji, zidovi Citadele su izrešetani mecima. Čuvena pokrivena pijaca Al-Madina sravnjena je sa zemljom. Alep je postao simbol razaranja Sirije.

Fotografije koje slede prikazuju razne znamenitosti grada, snimljene u prošlosti i tokom rata. Na stranici restorana Olympia, koji je objavio obimniju seriju ovih fotografija, stoji:

„Ove 124 slike prikazuju naš voljeni grad, kakav je bio, i kakav je nakon diverzije, destrukcije, pljačkanja i spaljivanja starih spomenika, istorijskih mesta, starih kuća, džamija, crkava i istorijskih starih pijaca, koji su deo Svetskog nasleđa UNESCO-a od 1986. godine.”

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Sopček Đura, 04.10.2016.
Ovakve i slične KATASTROFE tokom istorije rezultat su nastanka mnogih NACIJA i RELIGIJA!!! Moja nacija je bolja od tvoje=ratovi; tvoja religija je bolja od moje = ratovi... Kada svest čovekova dostigne nivo da većina ljudi na Majci Zemlji shvati da su sve te podele NOTORNA GLUPOST, kada naši potomci budu izbrisali sve granice, ukinuli nacionalne i religiozne podele, ovakvi užasi će postati deo istorije i glupih podela! Naravno, svaki pojedinac će imati PRAVO i treba da neguje svoju tradiciju, folklor, jezik, nasleđe... ali prioritet će biti MATERIJALNA i DUHOVNA SREĆA! Biće ukinute sve armije sveta i neće postojati oružje! Umesto pištolja, pušaka, topova, brodova i aviona, gradiće se obdaništa, škole, domovi zdravlja, bolnice, domovi za stare ljude, kulturni i sportski objekti a umetnost će postati dominantno zanimanje... Jednog dana, kada ideja KOSMOPOLITIZMA bude vodilja većine čovečanstva, svi nacionalni i verski ekstremisti biće ugušeni u samom pokušaju da drugima nametnu svoje ideje ZLA i RAZARANJA... Svim ljudima DOBRE VOLJE želim, pre svega, dobro zdravlje i uspeh u životu! paor Sopček Đura
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Pazi na svoje misli – Jer mogu da se pretvore u reči. Pazi na svoje reči – Jer mogu da se pretvore u dela. Pazi na svoja dela – Jer mogu da se pretvore u navike. Pazi na svoje navike – Jer one sačinjavaju tvoj karakter. Pazi na svoj karakter – Jer od njega zavisi tvoja sudbina!

Lao Ce

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |