Ako sa čovekom govoriš na njegovom jeziku, sluša te njegovo srce

Autor Tema danaSvetVremeplovSvakodnevicaPorodica

Reči Nelsona Mendele „Ako sa čovekom razgovaraš na jeziku koji razume, sluša te njegova glava. Ako govoriš na njegovom jeziku, sluša te njegovo srce” najbolje objašnjavaju važnost međunarodnog praznika koji se danas proslavlja - Dana maternjeg jezika. UNESCO ga je ustanovio 1999. godine sa ciljem da se osnaži svest o nacionalnom kulturnom nasleđu, ukaže na značaj maternjeg jezika i promoviše kulturalna različitost.

Datum 21. februar nije odabran slučajno. Na današnji dan, 1952. godine, četiri studenta su ubijena u Daki, glavnom gradu Bangladeša, zbog sukoba oko jezika Bengali i Urdu. U vreme podele Pakistana 1947. godine provincija Bengal je podeljena na dva dela; zapadni deo je postao deo Indije, a istočni Bengal je ušao u sastav države kasnije poznate kao Istočni Pakistan. Pored brojnih ekonomskih i socijalnih pitanja, izvor sukoba je postao i jezik. Kada je vlada proglasila Urdu za zvanični jezik, došlo je do pobune većinskog stanovništva u Pakistanu koje je govorilo Bengali jezikom. Protest se otrgao kontroli. Policija je ubila četiri pobunjenika, studenta Univerziteta Daka. Njihova smrt u borbi za pravo na korišćenje maternjeg jezika postala je u celom svetu simbol borbe za očuvanje kulturnog identiteta.

Uz podršku UNESCO-a i UN-a, ali i na samostalnu inicijativu nacionalnih organizacija, danas su širom sveta održane manifestacije koje promovišu upotrebu maternjeg jezika i podstiču ljude da saznaju više o svom jeziku i kulturi.

Sa maternjim jezikom čovek odrasta, kao sa datošću o kojoj se ne ne razmišlja mnogo, ali on se kao i naša koža konstantno menja i obnavlja. Deo opšte kulture je razumevanje tih promena, a proces dubokog i suštinskog upoznavanja svog jezika treba da postane životna rutina. Ni na jednom jeziku koji naučimo tokom života ne možemo razumeti konotaciju i emotivnu dubinu reči kao na onom koji smo progovorili u svojoj porodici.

Upravo iz tog razloga pitanje maternjeg jezika nikada ne smemo banalizovati do nivoa dnevne politike. Njegova važnost je daleko veća od „državnog interesa” i svega što pokušavaju da nam „prodaju” u borbi za vlast. Ona je u nama samima, kao neodvojivi deo ličnog identiteta i samim tim nešto što nam niko ne može i ne sme uskratiti ili zabraniti. Današnji praznik nas podseća na to.  

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Praćenje stada je siguran put u prosečnost.

Peti Vilson

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |