Simboli, jezik budućnosti?

Autor AktuelnostiŽivot i stilSvetSvakodnevica

Predstavljanje emocija simbolima postalo je do te mere deo svakodnevne savremene elektronske komunikacije da je anketa za najkorišćeniju reč u 2014. dala zabrinjavajuće rezultate. Pobedu nije odnela reč, već simbol <3.      

Emotikoni koji predstavljaju prikaz facijalne ekspresije znakovima interpunkcije i slova, koji u pisanoj formi izražavaju raspoloženje, odavno su se izdvojili po dominaciji, a sada već ozbiljno prete da ugroze kulturu lepog izražavanja smanjujući vokabular reči koje se koriste u svakodnevnoj komunikaciji.   

Na društvenim mrežama gotovo da ne postoji chat u kome se negde u ćošku ne nalazi ikonica koja korisniku nudi čitavu lepezu emotikona. Obzirom na brz tempo života kojim živimo, gotovo da i ne čudi podatak da je u godišnjoj anketi Global Language Monitora, emotikon u obliku srca (❤), pobedio kao “reč” koja se više od milijardu puta koristila širom sveta.

Analitičari tvrde da je ovaj emotikon ubedljivo na prvom mestu na Twiteru, Fejsbuku, YouTube, kao i u svakodnevnoj prepisci između prijatelja. Iako ohrabruje činjenica da je od svih simbola, baš srce bilo to koje se najviše koristilo u protekloj godini, ne možemo a da ne pokažemo zabrinutost zbog sve većeg siromaštva jezika ljudi koji knjige zamenjuju internetom, a ličnu komunikaciju ustupaju četovanju i virtuelnom kontaktu. Čini se da smo od pokušaja osmišljavanja pametnijeg načina izražavanja emocija, došli do tačke kada se pitamo, hoće li emotikoni postati jezik budućnosti?

Više o tome kako smo usvojili smajlije, možete pogledati ovde.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Nemoj svoj duševni mir narušavati tako što ćeš razmišljati o nedostacima drugih. Ako te neko povredi, pređi preko toga. I budi kao ruža koja daje miris svima, a ne samo dobrima, ili drvo koje daje hlad i onome koji želi da ga saseče.

Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |