Nakon naših specijaliteta 1 i specijaliteta 2, za one sa jakim želucem nastavljamo priču o ekscentričnim specijalitetima svetske kuhinje.
.jpg)
Crvi iz bambusa
Praksa jedenja insekata je rasprostranjena širom sveta. Oko 2000 vrsta insekata mogu da se jedu, a crvi iz stabljika bambusa najčešće se pronalaze u šumama Laosa, Kine i Tajlanda. Na Tajlandskim pijacama prodaju se već pečeni zajedno sa skakavcima, cvrčcima, buba-švabama, škorpijama, paucima i ostalim insektima i jedu se kao kod nas semenke na utakmicama.
Skakavci, crvi, sport za zube! Crvi iz bambusa su najskuplji i kažu najukusniji.
Testisi bika
Testisi goveda pa i svinja jedu se i kod nas, a na zapadu Amerike jela od testisa bika zovu se „ostrige prerije” zbog sličnog ukusa, i zbog sličnog afrodizijačkog svojstva po kojem su ostrige poznate. Izvađeni organi se oljušte, tanko iseku i prže u ulju. Odlično idu uz pivo.
Pored bikovih, na vrelom ulju često završe i testisi noja i ovna, a kod onih sa skromnijim budžetom i domaćeg pevca.
Casu marzu
Na Italijanskom dijalektu sa Sardinije ovo znači „truli sir” ili „crvljivi sir”. Reč je o ovčijem kačkavalju kome se prethodno iseče poklopac i sir izloži dejstvu nekih vrsta muva koje u njih polažu jaja. Larve zatim jedu sir i smanjuju mu masnoću, a ostavljaju i malo tečnosti - takozvane suze. Sir se seče na tanke kriške i jede sa hlebom. Providni beličasti crvići manji od jednog centimetra imaju običaj da skaču do 15 cm uvis, a sir se jede tako što ste prinuđeni da držite ruku iznad sendviča da vas ne bi udarali u lice. Za one kojima to smeta, sir i hleb se stavljaju u kesu pa kako nestaje vazduha crvi iskaču iz sira kao kokice i dave se. Onda specijalitet možete gustirati na miru. Prijatno.