Žena sveštenik - prvi put u istoriji Beograda

24 Jan 2013
Autor Tea
660 pregleda

Beograd je prvi put u istoriji dobio ženu sveštenika.

Kako je javila „Verska informativna agencija“ Slovačka evangelistička crkva u Beogradu je vođenje beogradske parohije poverila Ani Petrak, sveštenici koja je odavno osvojila nepodeljene simpatije vernika.

Žena sveštenik - prvi put u istoriji Beograda

Slovačka evangelistička crkva obrazovana je 1921. godine u Kraljevini Srba Hrvata i Slovenaca. Danas je ona najveća protestantska crkva u Srbiji. Organizovana je u 28 crkvenih zajednica i 12 filijala a čini je 50.000 ljudi. Posle duge teološke rasprave koja je šezdesetih i sedamdesetih godina vođena u svim evangeličkim crkvama na globalnom nivou, rešeno je da se i ženama dozvoli rukoploženje. Tek devedesetih je njih pet kod nas dobilo rukopoloženje i sada su po odluci Luteranskog sabora, u crkvenoj službi.

Sveštenica Ana Petrak je rođena 1974. godine u Boljevcima. Magistrirala je na Teološkom fakultetu u Bratislavi. Vodi normalan porodični život, sa suprugom Miloslavom i dvoje dece. Vernici za nju smatraju da je odmerena, stručna i dobar propovednik.

Do sada je, kao sveštenica u Kovačici, vršila sve crkvene obrede: krštenja, venčanja, sahrane, držala biblijske časove i podučavala odrasle. Sada je preuzela dužnost vođenja beogradske parohije, dok je dosadašnji slovački sveštenik u Beogradu Vladimir Ivičjak premešten u Bački Petrovac.

Svesna da se bavi poslom “gotovo rezervisanim za muškarce”, Petrak je izjavila da se nada da će ispuniti očekivanja vernika i svoje crkve i da shvata da će njeno imenovanje nekima delovati revolucionarno, kao i da će trebati nešto vremena da bude prihvaćena.

Za razliku od Pravoslavne i Katoličke crkve, koje iz teoloških razloga odbijaju mogućnost ženskog sveštenstva, evangelička crkva smatra da je to u skladu sa Hristovim učenjem o potpunom izjednačavanju muškaraca i žena.

Kako Ustav crkve ne zabranjuje da žena bude i biskup, krajem iduće godine kada sadašnjem biskupu istekne mandat, neka od pet sveštenica će imati priliku da se kandiduje.

Foto: blic.rs

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru