Zamak Howard

21 Apr 2014
801 pregleda

Jedan od prvih zamkova koji nije napravljen da pored porodične rezidencije bude i vojno utvrđenje nalazi se u Severnom Jorkširu u Engleskoj. U posedu je porodice Howard poslednjih 300 godina.

Zamak Howard

Zamak Howard je sagrađen između 1699. i 1712. godine za trećeg grofa od Carlisle na ruševinama starog zamka Henderskelfe kojeg je grof nasledio od svog oca. Posed se prostire na preko 5 hektara i uključuje sela Welburn, Bulmer, Slingsby, Terrington i Coneysthorpe.

1952. godine zamak je za turističke posete otvorio baron George Howard, a današnji vlasnik je njegov sin Simon koji je tu odrastao. Polovinom prošlog veka prelepi zamak nije bio u reprezentativnom stanju, jer je dobar deo enterijera 1940. godine progutao požar. Tada su uništena i vredna umetnička dela, poput radova Pellegrinia i Tintoretta, kao i veliki broj starih i vrednih ogledala. Vatrogascima je trebalo osam sati da stave požar pod kontrolu, a gašenje je trajalo danima. Danas je spoljašnjost zdanja potpuno obnovljena, ali i dalje nisu sanirane posledice požara u svih 145 odaja.

Zamak Howard je poznat i po neobično lepim i raznovrsnim baštama. Pored Ray Wood arburetuma i dekoratvne zidne bašte napravljene od ruža, najpoznatiji je Kew arboretum, jedinstven pejzažno-arhitektonski prostor veličine 514,000m2.

Zamak Howard je poslužio brojnim slavnim rediteljima kao idealna scenografija za filmove. U njemu su smimljeni „Lady L“ Pitera Justinova (1965), „Barry Lyndon“ Stenlija Kjubrika (1975), „Garfield“ (1995) i mnogi drugi.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru