Takeda, zamak u oblacima

09 Apr 2014
Autor Mirjana
851 pregleda

Ako ste čitali romane o Hariju Poteru, sigurno vam je poznat institut Durmstrang, škola dobro skrivena u planinama gde borave veštice i čarobnjaci. Kada bi takva škola zaista postojala, za nju bi japanski zamak Takeda bio savršeno mesto. Oni koji su naklonjeniji domaćim legendama, rekli bi da baš tu živi Baš-Čelik.

Takeda, zamak u oblacima

Spektakularni zamak, od koga su danas ostale samo ruševine, nalazi se u japanskoj prefekturi Hyogo. Sagrađen je u XV veku na vrhu planine visoke oko 300 metara. Zamak Takeda je poseban zbog prizora koji pravi tokom maglovitih jesenjih jutara, neposredno nakon izlaska sunca. Zbog naglog pada temperature tokom noći, gust obruč magle obavije planinu u zoru tako da izgleda kao da zamak stoji u oblacima. Zbog lepote koja ostavlja bez daha, Takedu nazivaju i japanski Machu Picchu, poredeći ga sa drevnim planinskim ruševinama Perua.

Veruje se da je zamak sagradio japanski samuraj Yamana 1443. godine. Istorija kaže da je nakon njega Takeda promenio nekoliko gospodara do 1600. godine, kada je pripao Hirohide Akamatsu. Nažalost, ratnik Hirohide je izvršio sepuku, ritualno samoubistvo, nakon nekoliko godina provedenih u zamku i od tada je ovo mesto napušteno.

U želji da sačuvaju lokaciju od potpunog uništenja, japanske vlasti naplaćuju 300 jena za posete zamku, a do njega se stiže 40-minutnim planinarenjem. Najveći broj posetilaca dolazi ovde tokom jeseni da bi videli fenomen „dvorca u oblacima“, ali mnogi vole da ga posete i tokom sezone cvetanja sakura trešnje koje u okolini zamka ima u izobilju. Japanske veruju da je sakura trešnja simbol života samuraja i označava njihov kratak, ali slavan život.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru