Smešno ili ne, ovi zakoni su na snazi

20 May 2013
Autor Tea
2779 pregleda

Kažu da je pravda teško dokučiva a da je nepravda lako predvidiva. Kad se pravdi ne veruje, nepravda lakše trpi. Isto tako kažu da pravda sporo nišani, ali retko promaši a da ko se zasiti pravde, kad tad mu presedne nepravda.

Šta onda kad je zakon nelogičan, neočekivan ili čak smešan?

Smešno ili ne, ovi zakoni su na snazi

Kako je ljudski rod često spreman da čini najrazličitije i najneverovatnije stvari, i kako baš one mogu, ukoliko prođu nekažnjieno, da postanu opšte prihvaćene norme ponašanja, u raznim državama postoje mnogi zakoni koji su turistima čudni, čak i smešni. Koliko god oni neverovatno zvučali, svaki od njih je donesen sa razlogom, tako da neobavešten turista može da pretrpi ozbiljne novčane a ponekad i zatvorske sankcije.

Hranjenje golubova

U Veneciji, na čuvenom trgu Svetog Marka, zabranjeno je hranjenje golubova. Odluka je doneta zbog sve većeg broja golubova u ovom gradu i ogromne štete koju oni prave nad istorijskim spomenicima.

Skuplja taksi tarifa

Ukoliko u Češkoj taksisti date kao odredište mesto u čijoj se blizini dogodila nuklearna katastrofa, on će vam tu vožnju naplatiti po trećoj tarifi, koja je i uvedena za ove lokacije.

Zabranjeno umiranje

Arktik – grad Logibirnu zakonom zabranjuje da umrete. Razlog ovoj zabrani je što groblje više nema mesta da primi „nove stanare“, tako da oni koje očekuje smrt moraju da budu prebačeni na kopno.

Nestanak goriva tokom vožnje

U Nemačkoj je zabranjena vožnja na autoputevima ukoliko nemate dovoljno goriva u rezervoaru.

Nošenje visokih potpetica

U Grčkoj na Akropolu je izričito zabranjeno nošenje visokih poteptica. Razlog je što bi one mogle da oštete ovaj kulturno istorijki spomenik koji je popločan kamenom.

Žvakanje žvaka

U Singapuru je od 1992. zakonom zabranjeno žvakanje žvaka. Izuzetak čine oni koji žvaću nikotinske žvake ali samo ukoliko kod sebe imaju lekarski recept.

Vožnja u sandalama

U Španiji će biti krivično gonjeni oni koje zaustavi saobraćajna policija i utvrdi da su vozili automobil u sandalama.

Obim struka 80-90

U Japanu je muškarcima zabranjeno da imaju obim struka veći od 80 cm a ženama preko 90 cm.

Spašavanje davljenika

U Kini je zabranjeno spasiti osobu koja se davi iz razloga što se na taj način menja sudbina utopljenika.

Veštičarenje do 150 metara

Svazilend u Africi, zabranjuje vešticama da lete na visini većoj od 150 metara. Kako se u ovoj zemlji veštičarenje i crna magija uzimaju veoma ozbiljno, nedavno je donet propis da će svako ko bude uhvaćen da leti na većoj visini od propisane biti kažnjen sa 40.000 evra.

Devicama zabranjena udaja

U Guamu je zabranjeno devojkama da se udaju ukoliko su device. Ovo ostrvo na Pacifiku ima muškarce koji za platu razdevičavaju devojke.

Posebno su neobični i čudni zakoni u Americi. Tokom istraživanja, Eni Taker Morgan je otkrila da u svih 50 država postoji bar jedno ovakvo pravilo. Nabrojaćemo samo neka:

Minesota: Nezakonito je farbati vrapca samo u cilju prodaje istog kao da je papagaj.

Alabama: Ilegalno je nositi lažne brkove u crkvi jer takva pojava izaziva smeh kod prisutnih.

Nju Meksiko: Zakonom je zabranjeno imati polni odnos u automobilu u kome nisu navučene tamne zavese.

Delaver: Ilegalno je venčanje koje se dogodi ukoliko su se mladenci na taj potez odlučili zato što su izazvani u igri „istina ili izazov“.

Indijana: Vrednost broja pi je 4, a ne 3.14

Mejn: Oni koji božićnu dekoraciju zadrže posle 14. januara biće odvedeni u zatvor.

Kolorado: Zabranjeno je pozajmiti usisivač komšiji.

Vinskonsin: Muškarac ne sme da puca iz puške u trenutku kada njegova partnerka doživljava orgazam.

Nju Džersi: Onaj ko na pitanje policajca: „ Da li znate zašto sam vas zaustavio?“ odgovori: „Ako vi ne znate, ja vam neću reći“, platiće kaznu u visini od 300 dolara.

Kalifornija: Konobaru je zabranjeno da mušterijama kaže: „Ja sam glumac“.

Ilinois: Zabranjeno je voditi francusku pudlicu na opersku predstavu.

Arkanzas: Zabranjeno je nepravilno izgovoriti ime ove države.

Sva ova pravila su sigurno doneta sa jakim razlogom, ali njihova neobičnost nameće pitanje da li je ljudska bahatost odavno prešla sve moguće granice razumnog ponašanja, ili je zakonodavac ipak preoštro donosio neke propise?

"Tamo gde nepravda vedri i oblači, pravda se tretira kao elementarna nepogoda."

Živko Kulić

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru