Slavski kolačići

29 Nov 2012
Autor Mirjana
2908 pregleda

U poslednje vreme postalo je uobičajeno da se slavski kolačići kupuju, zbog predrasuda da je njihova priprema komplikovana i zahteva puno vremena. Evo nekoliko proverenih recepata za ove sezonske kolačiće, koji su ukusni i jednostavni za pripremu.

Pored toga što su ukusniji od kupovnih, sadrže manje veštačkih sastojaka i u njihovoj pripremi se ne koriste jeftine zamene za prirodne sastojke i konzervansi kojih su kupovni kolačići puni.

Slavski kolačići

Domaći Ferrero Rocher 100 g izmrvljenih lešnik napolitanki, 100 g sitno seckanog prepečenog lešnika, 200 g Nutelle, 150 g čokolade za kuvanje, 4 kašika ulja. U činiji pomešati Nutellu, lešnike i napolitanke. Staviti u frižider na pola sata pa potom oblikovati kuglice. Ohladiti, i onda uroniti u glazuru od cokolade (150gr čokolade i 4 kašike ulja).

Bounty 50ml slatke pavlake, 125g maslaca, 150g šećera, 125g kokosovog brašna. Glazura: 150g tamne čokolade, 80g margarina Priprema: Šećer, maslac i slatku pavlaku otopiti na srednjoj temperaturi a onda povećati temperaturu da provri. Kada provri dodati kokosovo brašno i sve sjediniti. Staviti u pleh obložen celofanom i dobro ohladiti. Hladno seći na kockice, i umakati u glazuru od čokolade.

Rafaello ½ l mleka, 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake, 10 kašika šećera, 250 gr maslaca ili margarina, 200 gr kokosa, 2 vanil-šećera, 250 gr pečenih lešnika. Priprema: Kratko ispeći očišćene lešnike u rerni i skinuti im tanku braon opnu. Puding skuvati sa mlekom i šećerom i dobro ohladiti poklopljeno. Dodati umućeni maslac i kokos, formirati kuglice i u sredinu svake staviti lešnik. Uvaljati u kokos.

Rolat od oblandi Umutiti na pari 2 cela jajeta sa 1 šoljom šećera, dodati 250 gr margarina, 200 gr. mlevene plazme i 50 gr što crnje čokolade (narendane). Staviti oblandu na vlažnu krpu i još malo je isprskati vodom, rasporediti smesu na 2 oblande, u sredinu svake poređati uzdužno 5 čokoladnih bananica i urolati u rolat. (mera za 2 rolata). Umesto čokolade i bananica, možete koristiti seckane orahe, žele bombone i sl.

Jagode 200 gr. suvih smokava, 200 gr. mlevenih oraha, 100 gr. šećera, ekstrakt jagode, grančica šimšira. Samleti smokve i pomešati sa orasima i šećerom. Dodati ekstrakt jagode i oblikovati jagodice. Ukrasiti listićem šimšira.

Rozen tortaZa kore (8 korica): 100 g putera, 2 jaja, 4 kafene soljice (4 dl) mleka, 1 kasičica sode bikarbone, 2 kašike šecera, 650 g brašna. Za fil: 450 g mlevenih oraha, 100 g šećera, 4 kesice vanile, 220 g putera, 2 dl vrućeg mleka. Za glazuru: 250 g šećera u pahu, sok od 1/2 limuna, 1 kašika voda, 1 kašika ekstrakta od maline.

Bajadera 650 gr šećera, 18 kašika vode, 210 gr margarina, 250 gr mlevenih pečenih lešnika, 25o gr. mlevenog keksa, 100 gr. čokolade. Glazura: 100 gr. čokolade za kuvanje, 20 gr. margarina, 3 kašike mleka, 1 kašika ulja. Šećer i vodu staviti da provri, i dodati lešnike i keks a zatim margarin, dobro sve sjedinitii podeliti na dva dela, u jedan dodati otopljenu čokoladu, a drugi ostaje beo, rastanjiti prvo deo sa čokoladom, ostaviti malo da se prohladi pa preko svetli deo, kada se skroz ohladi i stegne preliti glazurom.

Rozen sa makom Kore napraviti po receptu za rozen tortu (gore). Fil: 300 gr mlevenog maka popariti u 1dcl vrućeg mleka prokuvanog sa 100 gr šećera i 250 gr margarina. Filovati toplo. Glazura: 250 g šećera u prahu, sok od 1/2 limuna, 1 kašika voda, 1 kašika ekstrakta od limuna i par kapi žute boje.

Snickers korpice Umutiti na pari 1 jaje sa 150 gr. šećera, dodati 250 gr. margarina i 150 gr. krupnije mlevenog kikirikija. Od ohlađene mase formirati u korpicama loptice sa udubljenjem. Karamel: Karamelizovati 50 gr šećera i dodati 1 dcl slatke pavlake. Kratko prokvati da se dobije karamel srednje gustine. Sa tim puniti udubljenje u lopticama. U sredinu svake korpice, u karamel fil, staviti 1 ceo kikiriki.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru