U poslednje vreme postalo je uobičajeno da se slavski kolačići kupuju, zbog predrasuda da je njihova priprema komplikovana i zahteva puno vremena. Evo nekoliko proverenih recepata za ove sezonske kolačiće, koji su ukusni i jednostavni za pripremu.
Pored toga što su ukusniji od kupovnih, sadrže manje veštačkih sastojaka i u njihovoj pripremi se ne koriste jeftine zamene za prirodne sastojke i konzervansi kojih su kupovni kolačići puni.
Domaći Ferrero Rocher 100 g izmrvljenih lešnik napolitanki, 100 g sitno seckanog prepečenog lešnika, 200 g Nutelle, 150 g čokolade za kuvanje, 4 kašika ulja. U činiji pomešati Nutellu, lešnike i napolitanke. Staviti u frižider na pola sata pa potom oblikovati kuglice. Ohladiti, i onda uroniti u glazuru od cokolade (150gr čokolade i 4 kašike ulja).
Bounty 50ml slatke pavlake, 125g maslaca, 150g šećera, 125g kokosovog brašna. Glazura: 150g tamne čokolade, 80g margarina Priprema: Šećer, maslac i slatku pavlaku otopiti na srednjoj temperaturi a onda povećati temperaturu da provri. Kada provri dodati kokosovo brašno i sve sjediniti. Staviti u pleh obložen celofanom i dobro ohladiti. Hladno seći na kockice, i umakati u glazuru od čokolade.
Rafaello ½ l mleka, 2 pudinga sa ukusom slatke pavlake, 10 kašika šećera, 250 gr maslaca ili margarina, 200 gr kokosa, 2 vanil-šećera, 250 gr pečenih lešnika. Priprema: Kratko ispeći očišćene lešnike u rerni i skinuti im tanku braon opnu. Puding skuvati sa mlekom i šećerom i dobro ohladiti poklopljeno. Dodati umućeni maslac i kokos, formirati kuglice i u sredinu svake staviti lešnik. Uvaljati u kokos.
Rolat od oblandi Umutiti na pari 2 cela jajeta sa 1 šoljom šećera, dodati 250 gr margarina, 200 gr. mlevene plazme i 50 gr što crnje čokolade (narendane). Staviti oblandu na vlažnu krpu i još malo je isprskati vodom, rasporediti smesu na 2 oblande, u sredinu svake poređati uzdužno 5 čokoladnih bananica i urolati u rolat. (mera za 2 rolata). Umesto čokolade i bananica, možete koristiti seckane orahe, žele bombone i sl.
Jagode 200 gr. suvih smokava, 200 gr. mlevenih oraha, 100 gr. šećera, ekstrakt jagode, grančica šimšira. Samleti smokve i pomešati sa orasima i šećerom. Dodati ekstrakt jagode i oblikovati jagodice. Ukrasiti listićem šimšira.
Rozen tortaZa kore (8 korica): 100 g putera, 2 jaja, 4 kafene soljice (4 dl) mleka, 1 kasičica sode bikarbone, 2 kašike šecera, 650 g brašna. Za fil: 450 g mlevenih oraha, 100 g šećera, 4 kesice vanile, 220 g putera, 2 dl vrućeg mleka. Za glazuru: 250 g šećera u pahu, sok od 1/2 limuna, 1 kašika voda, 1 kašika ekstrakta od maline.
Bajadera 650 gr šećera, 18 kašika vode, 210 gr margarina, 250 gr mlevenih pečenih lešnika, 25o gr. mlevenog keksa, 100 gr. čokolade. Glazura: 100 gr. čokolade za kuvanje, 20 gr. margarina, 3 kašike mleka, 1 kašika ulja. Šećer i vodu staviti da provri, i dodati lešnike i keks a zatim margarin, dobro sve sjedinitii podeliti na dva dela, u jedan dodati otopljenu čokoladu, a drugi ostaje beo, rastanjiti prvo deo sa čokoladom, ostaviti malo da se prohladi pa preko svetli deo, kada se skroz ohladi i stegne preliti glazurom.
Rozen sa makom Kore napraviti po receptu za rozen tortu (gore). Fil: 300 gr mlevenog maka popariti u 1dcl vrućeg mleka prokuvanog sa 100 gr šećera i 250 gr margarina. Filovati toplo. Glazura: 250 g šećera u prahu, sok od 1/2 limuna, 1 kašika voda, 1 kašika ekstrakta od limuna i par kapi žute boje.
Snickers korpice Umutiti na pari 1 jaje sa 150 gr. šećera, dodati 250 gr. margarina i 150 gr. krupnije mlevenog kikirikija. Od ohlađene mase formirati u korpicama loptice sa udubljenjem. Karamel: Karamelizovati 50 gr šećera i dodati 1 dcl slatke pavlake. Kratko prokvati da se dobije karamel srednje gustine. Sa tim puniti udubljenje u lopticama. U sredinu svake korpice, u karamel fil, staviti 1 ceo kikiriki.