Poezijom umesto novcem

21 Mar 2015
Autor Tea
303 pregleda

Podsećajući se na urbani mit o pesnicima boemima, čije stvaralačko pero je znalo da ozbiljno uzdrma društvene prilike, a suočeni sa današnjim verovanjem da poezija u ovom trenutku nema značajnu ulogu, danas, na Svetski dan poezije, kafa će se umesto novcem, plaćati stihovima.

Poezijom umesto novcem

Sa ciljem da provomiše čitanje, pisanje, objavljivanje i proučavanje poezije, UNESCO je 1999. proglasio 21. mart za Svetski dan poezije. Mada pesništvo predstavlja jedan od najautentičnijih umetničkih izraza, kod nas se već dugo nalazi na margini interesovanja. Da bi se na poeziju bar na trenutak gledalo kao na centralnu temu ljubitelja pisane reči, Srbija od 2001. raznim manifestacijama obeležava ovaj dan.

Glabalnom porukom Pokažimo svetu da su osećanja vrednija od novca, u organizaciji Kutlurnog centra Beograda, ovaj dan će biti pre svega usmeren na povezivanje pesništva, kulture i obrazovanja, kao i na medijsku sliku koju bi poezija sobom trebalo da nosi. Manifestacija će se odvijati kroz nekoliko programskih celina: Čas za poeziju, Razgovarate li o poeziji, Zalepi mi usta i naloži da pevam i Poetski preformans.

Kako se Srbija priključila i globalnoj akciji koju organizuje austrijska kompanija Julius Meinl, u kojoj će gosti postati pesnici, a pesme sredstvo plaćanja, nemojte se danas začuditi ako vam u nekim kafićima u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Kraljevu i Kruševcu, prilikom plaćanja kafe konobar zatraži stih umesto novca.

Da bi se otvorila mogućnost suštinske analize i kritike, ali i ponovnog povezivanja onih koji stvaraju i onih koji u poeziji uživaju, jedan segment ovog događaja predstavlja neposredan kontak posetilaca sa pesnicima za „kafanskim stolom”. Ovakav pristup bi trebalo da bude neka vrsta dekontrukcije mita u kome su pesnici po pravilu boemi, čije sveprisutno pero ima ozbiljnu društvenu moć, naspram činjenice da je poezija u savremenom društvu marginalizovana.

Iskoristite lepe vremenske prilike da učestvujete u akciji koja traje samo danas, a u kojoj će pod istim boemskim šeširom u kafićima sedeti pesnici, koji će govoriti svoju poeziju, ali i koji će slušati goste kafića dok stihovima plaćaju piće.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Sopček Đura, 21 Mar 2015

Priroda se budi, vreme je za život! Pokreni se, otvori srce svoje, svuda oko tebe Proleće ti nudi lepši život u dvoje!

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru