Neobična prijateljstva

26 Dec 2012
2289 pregleda

Poznato je da životinje ne ubijaju iz okrutnosti ili sporta radi, već samo onoliko koliko im je potrebno da se prehrane. Mnogi se sećaju snimka koji je obišao planetu i nikoga nije ostavio ravnodušnim, kada je leopard pojeo majku babuna a o njenoj bebi se brinuo sa mnogo nežnosti.

Neobična prijateljstva

Čudesnih primera gde životinje iz različitih porodica uzajamno gaje prijateljstvo, pa čak i beskrajnu privrženost, ima mnogo, a neki su zaista neverovatni kada uzmemo u obzir koja vrsta je u pitanju. Polarni medved važi za najvećeg kopnenog mesojeda, čija visina, kada se uspravi, iznosi i preko 3 metra, a težina i do tone. Na ovom snimku polarni medvedi predu kao mačici i valjaju se u snegu sa svojim prijateljima psima.

Vlasnica usvojene srne Pip, koju je majka napustila, i psa Kejt, kaže za svoje ljubimce da nikada pre nije videla ništa slično. Kada pozdravljaju jedno drugo, to nije pozdrav ni psa ni jelena, već nešto samo njihovo. Ako ne verujete, pogledajte snimak.

Ako ste mislili da su samo psi sposobni da grade ovakva neobična prijateljstva, prevarili ste se! Ni mačke ne zaostaju za njima. Ipak, da mačka izabere pticu za drugara, zvuči potpuno neverovatno. Mačka Fum i sova Gebra baš uživaju da provode vreme zajedno u igri. Potpuno nam je jasno ko je ovde glavni, jer maci ipak fale krila da bi ravnopravno učestvovala u zabavi.

Jedna druga mačka je odlučila da se druži sa delfinima. Sedi na ivici čamca i ne može da dočeka da njen prijatelj dopliva do nje pa da se malo pomaze. Dobro, ovo još možemo da razumemo, jer delfin nije riba, a i da jeste, bio bi preveliki zalogaj za ovog macana.

Kada je slonica Temba imala samo šest meseci, njena majka stradala pri padu sa stene. Veterinari u rezervatu South Africa Sanbona Wildlife Reserve, gde je Temba živela su se nadali da će je neka druga majka slonica prigrliti i odgajiti kao svoju. Temba je tugovala, nije prihvatila drugu majku, pa su veterinari doneli odluku da oni brinu o njoj, kako ne bi uginula. Medjutim, ona je i dalje odbijala hranu sve dok jednog dana nije srela Alberta. Ne bi to bilo ništa čudno da Albert nije ovan. Temba je u prvi mah isprepadala Alberta, jurila ga i držala ga zarobljenog 12 sati, a kada je Albert konačno skupio hrabrost i izašao iz skrovišta, postali su nerazdvojni prijatelji.

Možda je najdirljivija priča o bebi nilskom konju Ovenu, koga su nasukanog, sa neke stene spasili meštani, posle razornog cunamija koji je opustošio obale Kenije 2004. godine. Oven je smešten u konzervacioni Haller Park koji služi kao prihvatilište za napuštene i ugrožene životinje. Tražio je surogat-majku kako bi povratio izgubljeni osećaj sigurnosti. I pronašao ju je u 130 godina staroj džinovskoj kornjači Mzee. Iako u parku slobodno žive drugi nilski konji, druge džinovske kornjače i mnoge druge životinje, namćorasta Mzee nije hajala ni za jednu od njih, ali je pokazala nesumnjive simpatije prema bebi Ovenu, i posle malo premišljanja, spremno prihvatila ulogu majke.

Ovakvi primeri nisu retkost, a nama preostaje samo da uživamo u ovim snimcima i ponešto naučimo od tih divnih stvorenja.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
zara, 16 Sep 2016

Uživala sam u divnim slikama sa životinjama. Od njih možemo mnogo toga da naučimo. Neizmerno ih volim, jer njihova ljubav je iskrena i nekoristoljubiva. I sama sam imala macu i kucu i mogu mnogo toga da ispričam i zauvek će mi ostati u divnom sećanju.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru