Gondola ljubavi ponovo plovi

27 Jul 2014
Autor Tea
806 pregleda

Da brak nije samo jedna vrsta prevaziđenog ugovora, potvridilo se ovih dana u risanskom akvatoriju, koji je snagom ljubavi probudio Boga sna, Hipnosa, da u gondoli ljubavi tradicionalno isprati u bračne vode dva zaljubljena para.

Gondola ljubavi ponovo plovi

Jedinstvena barka koja datira iz 1954. je nekada služila za prevoz iz Risna u Kotor, Tivat ili neki drugi primorski grad. Međutim, ono po čemu je ova gondola čuvena je verovanje da donosi sreću zaljubljenim parovima, pa je za vožnju u njoj vladalo toliko veliko interesovanje da su se pravile liste čekanja.

Sa misijom da ljubavlju spaja ljude, kapetan Mihail Ognjenović je ponovo svojoj drevnoj gondoli-vergolici udahnuo život. Gondola je porinuta na plaži Stara Slanica na obali Risna, gde je kao što tradicija nalaže, postavljena gospodska trpeza na kojoj su se našle obavezne priganice, kolači, med i vino.

Da ova vesla zaista sreću nose govori podatak da je ova barka ljubavi do danas spojila 24 para, koji su nakon plovidbe u vergolici, srećno uplovili u bračnu luku. Sada se za prve zaveslaje prijavilo 14 parova, pa su imena 25. i 26-tog para izvučena iz bubnja. Sreća je odlučila da prvi par koji će se otisnuti morem Bokokotorskog zaliva budu Bokelji, Tijana Janković iz Risna i Toni Dender iz Kotora, a odmah potom i par Beograđana, Nina Desnica i Boris Perović. Oba para su se po obićaju pred porinuće zasladila medom i popila domaće vino iz molitvenika starog 200 godina, a kapetan Ognjenović im je poželeo ljubav i mirno životno more.

Tijana i Toni su uspeli da se vrate na obalu suvi. Tijana je, kao meštanka bila ponosna zbog toga, a Toni je izjavio da ovakve autentične fešte koje slave more i pomorstvo, ljubav i prijateljstvo među ljudima, predstavljaju pravi turistički suvenir koji daje duh i patinu ovom kraju.

Drugi zaljubljeni par je toliko bio ponet romantičnim trenutkom plovidbe, da je u jednom trenutku imao neodoljivu potrebu da se poljubi. Taj poljubac je učinio da se barka zaljuja toliko da su oboje završili u moru, što je na obali propraćeno ushićenim uzvicima i aplauzom.

Nina je izjavila da joj nije žao što je mokra, jer će ovaj romantični trenutak pamtiti do kraja života, a Boris, koji je poreklom iz Risna, je izjavio da je upravo tradicija nešto zbog čega se svakog leta sa radošću vraća u njegovu Boku.

Sve je manje gondola i gondolijera. Drvene barke su zamenjene plastičnim ili gumenim čamcima, gliserima i jahtama, pa je ova barka pravi dragulj tradicije i verovanja. Kapetan Mihail za ovu morsku simfoniju nikada nije uzeo ni centa, pa ukoliko još niste poverovali u ljubavne čini gondole-vergolice, zapitajte se kako to da je do sada samo jedan par koji je njom zaplovio doživeo ljubavni brodolom.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

1 komentara

 
Mihail Ognjenovic, 28 Jan 2018

Sve je odlicno. Imam nastavak price u novoj knjizi Morski dnevnik napisana na nasem i engleskom jeziku i zelim da Vam je poklonim. Uz knjigu mogu Vam priloziti na uvid i knjigu sa kompletnim opisom promocije koja je odrzana na Gospi od Skrpjema. Ako ste zainteresovani, molim javite adresu da Vam dostavim. Hvala

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru