Fića, zaštitni znak jednog vremena

29 Sep 2014
Autor Tea
861 pregleda

U nekada najvećoj fabrici za proizvodnju automobila na Balkanu „Crvena Zastava“ u Kragujevcu, po licenci italijanskog „Fijata“ 18. oktobra 1955. je proizveden prvi „Fića“, koji je do te mere osvojio srca kupaca, da je postao simbol tadašnje Jugoslavije.

Fića, zaštitni znak jednog vremena

Najpopularniji Fijat svih vremena, Fiat 600 je tih davnih godina na našim prostorima osvojio sve simpatije javnosti, koja ga je veoma brzo iz milošte prozvala „Fića“. Našeg mezimca je konstruisao italijanski inženjer dr Dante Gikosa, koji je postao čuven po tome što je 1936. konstruisao Fijata 500 poznatijeg kao „Topolino“. Ovog puta je osmislio mali automobil koji je bio praktičan prevoz za četiri putnika.

Tokom 30 godina proizvodnje, osim što je postao omiljeno putničko vozilo za kratke relacije, Fića je svoju ulogu našao i kao službeno policijsko vozilo. Da bi izgledao atraktivno, skidajući mu krov, mladi su od njega pravili kabriolet ili su ga farbali u razne vesele boje. Organizovane su automobilske trke, a kao naročita atrakcija, sa njim se igrao fudbal na Tašmajdanu.

Broj proizvedenih „Fića“ kod nas je iznosio 923.487, pa je nezvanično proglašen „nacionalnom klasom“, ali kako se ovo popularno vozilo proizvodilo i u Italiji, Austriji, Španiji i Argentini, sa proizvodnih traka je izašlo čak 2.695.197 ovih automobila u svim verzijama.

Poslednjeg Fiću je naša Zastava proizvela 18. novembra 1985. Bio je to crveni „Z-750 LE“ koji se i danas čuva u muzeju „Zastava“ u Kragujevcu.

Njemu u čast, Muzej 25. maj svake godine organizuje druženje sa „Fićom“. Tom prilikom posetioci u holu muzeja mogu da prisustvuju predavanjima o istoriji naše „maskote“, kao i da pogledaju malu izložbu o našem najprodavanijem vozilu, a potom na platou ispred i da prisustvuju revijalnoj izložbi automobila Zastava 600, 750 i 850. Kako se tom prilikom ovi automobili dovoze kako iz svih gradova Srbije, tako i iz Nemačke, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, pred njima je teška odluka u kojoj moraju od stotinak vozila da izaberu jedno kome će pripasti titula najsimpatičnijeg „Fiće“.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru