Alkoholizam, epidemija 21.veka

07 Apr 2013
Autor Tea
897 pregleda

Zajednica klubova lečenih alkoholičara, upozorila je nedavno da je Srbija na četvrtom mestu po konzumiranju alkohola u Evropi. Dok je godišnji svetski prosek 6 litara, kod nas odrasli stanovnik u proseku popije 11 litara alkohola godišnje.

Alkoholizam, epidemija 21.veka

Do tridesetih godina 20-og veka alkoholizam se nije smatrao bolešću, pa niko nije pomišljao da zavisnicima treba pružiti lečenje i podršku. Do tada, alkoholičari su doživljavali samo moralnu osudu društva zbog neadekvatnog ponašanja usled preteranog konzumiranja alkohola. Na inicijativu dva zavisnika koja su prestala da piju i koji su shvatili kroz šta su prošli, osnovano je prvo „Udruženje alkoholičara“ u SAD. Oni su svojim iskustvom sa ovom bolešću počeli da sakupljaju ljude koji žele da se reše tog problema i u tome im uspešno pomagali.

Još pedesetih godina prošlog veka, Svetska zdravstvena organizacija je dala jasnu definiciju: Alkoholičari su one osobe koje ekscesivno piju alkoholna pića, postajući postepeno zavisne od alkohola, pri čemu ispoljavaju bilo otvorene socijalne poremećaje, bilo manifestacije koje oštećuju njihovo telesno i duševno zdravlje, njihove odnose sa drugim ljudima i njihovo dobro socijalno i ekonomsko funkcionisanje, bilo da samo ispoljavaju predznake koji nagoveštavaju poremećaje takvog karaktera. Zbog toga oni zaslužuju lečenje.

Alkoholizam je:

  1. Hronična - medicina još uvek nije u stanju da ovu bolest zauvek izleči.
  2. Progresivna – vremenom se stanje pogoršava a promene u organizmu postaju nepovratne.
  3. Fizička – dovodi do uništavanja jetre, nervnog i kardiovaskularnog sistema.
  4. Psihička – dovodi do promene ličnosti.
  5. Socijalna – povlači sa sobom porodicu obolelog, koja najčešće pati zajedno sa njim.
  6. Bolest – alkoholne supstance narušavaju funkcionisanje endorfinskog sistema u mozgu.

Alkoholizam je danas socijalno–medicinska bolest koja, posle kardiovaskularnih i malignih oboljenja, čini treći po redu uzrok smrtnosti savremenog sveta. Na globalnom nivou se procenjuje da između 10% i 15% punoletnog stanovništva čine alkoholičari, među kojima je tri puta više muškaraca od žena. Kako oni najčešće nisu svesni da su postali zavisnici i ne prihvataju da su oboleli, na lečenje dolazi maksimalno 10%-20%.

Sve veća ekonomska kriza kod nas izaziva osećaj frustracije, stida, krivice, inferiornosti, straha i stresa koji predstavljaju glavne okidače za pojavu alkoholizma. Srbija je četvrta zemlja po potrošnji alkohola u Evropi. Svaki šesti stanovnik je alkoholičar, a čak pet odsto stanovništva spada u teške zavisnike od alkohola. Svoje prvo pijanstvo stanovnik u Srbiji doživi sa 13 i po godina a svaki četvrti srednjoškolac od 16 godina redovno konzumira alkohol. Procenjuje se da srpsko domaćinstvo čak 6% svog budžeta troši na alkohol.

Kako alkoholizam prouzrokuje ozbiljnu štetu društvu u celini, veoma je važno sprovesti odgovarajuće lečenje zavisnika, omogućiti im dobru rehabilitaciju, zdravstveni oporavak i povratak kako u porodicu tako i u radnu sredinu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru