SAIL Amsterdam 2015

Autor Tema danaSvetVremeplovPutovanjaNauka i tehnologija

Svake pete godine, od 19. do 23. avgusta, grad Amsterdam priređuje jedan od najvećih nautičkih spektakala na svetu. Na jezeru (reci) IJ se upravo održava veličanstvena parada blizu 10000 plovila.

Tokom manifestacije, pored nautičkih igara organizuju se brojni muzički i sportski događaji koji se svake večeri završavaju vatrometima. Uz jedrenjake i stotine istorijskih plovila koji učestvuju u izložbi i tematskim borbenim igrama, u vodama IJ-a se nađe i na hiljade jahti i čamaca koji upotpunjuju sliku veličanstvene parade.

SAIL Amsterdam je prvi put održan u avgustu 1975. godine, tokom proslave 700. godišnjice grada, pa je ovogodišnji spektakl poseban jubilej kojem prisustvuje preko 2 miliona ljudi. Tadašnja manifestacija, SAIL Amsterdam 700, uticala je da se ponovo probudi interesovanje za visokim brodovima jedrenjacima, čija je komercijalna proizvodnja potpuno prestala tokom 1930-tih.

Današnja parada brodova je nastala kao sećanje na Prvu holandsku izložbu brodske tehnologije, koja je organizovana tokom leta 1913. godine, a održava se na vodama nekadašnje luke, jezera IJ koje i sami Holanđani pogrešno nazivaju rekom. Otuda i njeno neobično ime, nastalo od holandskog arhaičnog termina koji znači jednostavno - voda.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Sopček Đura, 30.08.2015.
Dok civilizovana društva uživaju u skladu i lepotama neponovljivosti života, siromašna i duhovno osakaćena društva levitiraju u čarima religije, puneći crkvene kase omogućivši duhovnim liderima da uživaju u čarima ovozemaljskih privilegija...
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ja sam takav. Ili zaboravljam odmah, ili ne zaboravim nikad.

S. Beckett

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |