Ribe sa prozorom u svet

Jedan mali, ali veoma zanimljiv izum sada omogućava ribama iz dekorativnih ribnjaka da posmatraju svoju okolinu izvan vode. Kupola za ribe postala je hit među vlasnicima ribnjaka i zaljubljenicima u ovaj hobi.

Zahvaljujući holandskoj firmi Velda, ribe iz dekorativnih ribnjaka koji krase parkove i dvorišta sada postaju vidljivije i zanimljivije prolaznicima, ali njihovo ponašanje u kupoli svedoči da i same uživaju u ovom jednostavnom izumu. Kupola, u zavisnosti od veličine, košta od 100€ naviše i instalira se lako, jednostavnim sklapanjem dva dela. Iz centralnog dela se potom ispumpa vazduh da bi voda prodrla u unutrašnjost i kupola je spremna za upotrebu.

Iako su kupole lagane i pokretne, ribe koje ih okupiraju zbog težine vode ne mogu da ih dislociraju, što obećava sate zabave posmatračima, ali i mogućnost upotrebe na većim mirnim vodama poput veštačkih jezera. Navesti ribe da zavole kupolu je lako. Vlasnici strateški postave granule hrane da plutaju po površini vode u kupoli, da bi je ribe prepoznale i zapamtile kao bezbedno i prijateljsko mesto.

Danas je kupola za ribe dostupna u nekoliko veličina, gde je največa prečnika oko 1m. Pošto je ideju moguće proširiti, mnogi več razmišljaju kako da u svoje ribnjake instaliraju znatno veće kupole i tako dobiju 2 u 1, i ribnjak i akvarijum.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ako hoćeš da se udaviš, ne muči se u plitkoj vodi.

Bugarska poslovica

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |