Reciklažom flaša do hrane za pse lutalice

Turska kompanija Pugedon je konstruisala zanimljiv ulični automat dvostruke namene. Sa jedne strane prolaznik ubacuje ambalažu, a sa druge izlazi porcija hrane i vode za pse lutalice.

Projekat se samostalno finansira, jer profit ostvaren prodajom odbačene plastične, staklene i alumunijumske ambalaže pokriva troškove hrane za pse i održavanje. Automati se napajaju solarnom energijom i  postavljeni na nekoliko lokacija u Istambulu.

Projekat je naišao na veliko interesovanje i odobravanje turske javnosti, mada ima i onih koji veruju da ovakav način brige o psima lutalicama, kojih na istambulskim ulicama ima preko 150000, nije dobro rešenje. Oni smatraju da se problem mora rešavati ozbiljno i sistemski, uklanjanjem pasa sa ulice u azile izvan grada, a ne postavljanjem reklamnih kampanja privatnih kompanija.

Iako nisu trajno rešenje za bolju budućnost pasa lutalica, Pugedonovi automati predstavljaju dobru kampanju koja promoviše humanost i društvenu odgovornost. Sa najviše entuzijazma ove mašine pune deca, što je često njihov prvi korak u izgradnji zdravih navika reciklaže. 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Moje želje su bile maglovite i rasute, sad su sakupljene u jednom imenu, u jednom liku, stvarnijem i ljepšem od mašte.

Mehmed Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |