Pšenica, obavezan ukras božićne trpeze

Autor Život i stilPorodicaReligija i tradicija

Praznično božićno raspoloženje kod pravoslavaca počinje još od Nikoljdana. Tada se priprema i obavezan ukras na božićnoj trpezi - mlada pšenica, koja simbolizuje plodnu godinu. Da bi ona uspela da proklija i ozeleni do Božića, poslednji je trenutak da je posadite.  

Božić se slavi u znak sećanja na dan rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg. Kako je to praznik rađanja novog života, on je kod nas prožet najlepšim verskim običajima i obredima. Pored badnjaka, česnice koja se lomi i kandila koje gori do Bogojavljanja, na trpezi je obavezno i Božićno žito. Prema verovanju, ono pokazuje koliko će naredna godina biti berićetna, a svetlost sveće ili kandila koja probija put kroz zelenilo pšenice obasjava dom domaćina u narednoj godini životnošću, srećom i toplinom.   

Kako posaditi božićnu pšenicu?

  • Plitku posudu prekrijte vlažnom salvetom, a potom na nju poređajte zrna pšenice tako da je celu prekriju.  
  • Posudu ostavite na sobnoj temperaturi na svetlom mestu.
  • Ukoliko želite, možete na sredini postaviti čašicu sa svećom, a žito poređati okolo.
  • Pšenicu prekrijte pamučnom mokrom tkaninom kako bi zrna ravnomerno bubrila sve dok se ne pojave prve klice, a onda je otkrijte kako bi nesmetano mogla da raste.
  • Svakodnevno je ravnomerno prskajte vodom 3-4 puta dnevno.
  • Izraslu pšenicu, pre nego što je stavite na sto, možete makazama ošišati kako bi bila lepša i uredna.
  • Postavite sveću u sredinu, a potom okolo vežite crvenom mašnom.

Saveti:

  • Nemojte na dno posude da stavite mnogo zrna, dovoljan je jedan red pšenice. Ukoliko je previše gusto, klica će tražiti svoj put nepravilno pa neće izgledati lepo.
  • Pšenica ne treba da stoji u blizini peći ili radijatora. Najbolje raste na sobnoj temperaturi.
  • Ne zalivajte preterano, u posudi ne treba da se zadržava voda. Najbolje je samo često prskati.

Mada je pravo vreme Nikoljdan, još uvek niste zakasnili. Prema narodnom verovanju, smisao ovog običaja je da se umoli Bog da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina, uz molitvenu zdravicu na dan Božića:

"Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru."

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Niko se ne diže tako visoko kao onaj koji zna kuda ide.

Stendhal

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |