I vrapci pobegoše

Oni su s nama zebli ispod streha oni su voleli i ovo golo granje, zato, moj pozdrav,vesela grudvo smeha, gospodo vrapci, moje duboko poštovanje. (Vitomir Vito Nikolić)

Uvek sam se šalila na temu "jutra u Beogradu". Budi te Sunce kroz prozor, čujes vrapce kako kašlju i znaš da si kod kuće. Ko živi u ovom gradu, dobro se seća tih mrvica koje su letele na sve strane. Vrapčić, dživdžan, ptičurak.... kako ga sve ne zovemo. Male ptice sa velikom energijom, koje umeju da se "svađaju" i neustrašivo otimaju hranu i većem neprijatelju. Međutim, zadnjih godina ih je sve manje. Starosedeoci Beograda su nestali.Zašto tih ptičica više nema, ne samo u glavnom gradu, nego ni po Srbiji, izgleda da niko ne zna. Niko to ne bi ni pomenuo, a možda ni primetio, da pre tri dana u svim medijima nije osvanuo isti tekst, upućen Đilasu.

Nebojša Krstić (bivši predsednički savetnik, dok je tu dužnost obavljao Tadić) se otvorenim pismom obratio gradonačelniku Beograda i pozvao ga da pokrene akciju za povratak vrabaca u prestonicu, zbog važnog mesta koje imaju u "emotivnom sistemu svakog Beograđanina". Uz pitanje da li je moguće određeni broj "uvesti" od nekuda pa ih ovde pustiti, čovek je sugerisao pokretanje akcije za povratak vrabaca u Beograd.

Šta reći? Bez davanja mišljenja o razlozima pisanja pisma i bez osvrta na metafore koje je gospodin Krstić pokušao da proturi, tekst je imao (ne)očekivan odjek u svim medijima. Poražavajuće je to što su građani koji su komentrisali ovo otvoreno pismo  zaista krenuli da polemišu o vrapcima. Zar je moguće da više ne umemo da čitamo između redova? Zar je moguće da već tri dana stotine ljudi raspreda o "aferi vrabac" ?Počeli su i vrapci da se koriste za politička prepucavanja.Šta nam se to desilo? Kad nam se to desilo?

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

3 komentara

 •  
  Sandra
  21 August 2012

  Sta reci? Kakvu posluku porati? Kome? Jel onima koji vide a ne cuju, slusaju a ne vide, ne vide a slusaju a ne cuju i ne vide... Koliko vidim kod vas citava drama.

  Odgovori
 •  
  Ana
  28 August 2012

  Pored ovoliko vrana i svraka u Beogradu, ne čudi me da su vrapci nestali. Srećom, konsultovaće biologe i ekologe, možda oni mogu da pomognu :D

  Odgovori
 •  
  zarko
  05 November 2012

  odgovor za vrapce je "CHEMTRAIL" ili HEMIJSKO ZAPRASIVANJE ,pogledajte svaki dan u nebo

  Odgovori

Preporučujemo

Poslednji kvizovi

Poslednji postovi

Arhiva članaka

<
2017
>
<
Januar
>
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Poslednji komentari

Misao dana

Sve ce proći. Ali kakva je to utjeha? Proći ce i radost, proći će i ljubav, proći će i život. Zar je nada u tome da sve prođe?

Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru