“Krugovi” nagrađeni - budžet nula!

Autor AktuelnostiTema danaFilm

Juče je završen američki filmski festival “Sandens” u Park Sitiju (država Juta), na kome je film Srdana Golubovića „ Krugovi“ osvojio Specijalnu nagradu žirija. Kao “podstrek” našoj kinematografiji, Srbija je ove godine rešila da se iz budžeta našem filmu izdvoji nula dinara.

Herojski čin Srđana Aleksića iz Trebinja, koji je u ratu spasao život svom komšiji muslimanu da bi ga potom ubili njegovi sunarodnici, je priča koju su Srđan Koljević i Melina Pota Koljević pretočili u flimsku priču. “Krugovi” se bave posledicama učinjenog dobrog dela i pokušaja preživelih da izađu iz začaranog kruga događaja koji im je obeležio život. Naizgled politički film sa ratnom temom, ovaj film je zapravo jedna ljudska priča o vraćanju duga i potrebi da se dobro jednog dana vrati.

Premijerno prikazan 18. januara na prestižnom američkom filmskom festivalu “Sandens”, jednom od najvećih svetskih festivala nezavisnih ostvarenja, film “Krugovi” je osvojio Specijalnu nagradu žirija. Sa nestrpljenjem očekujemo drugi dan FEST-a, kada će ovaj film imati beogradsku premijeru , 23. februara u Sava Centru.

Nažalost, ovako lepa vest je stigla u istom trenutku kada i jedna poražavajuća. Srbija za razvoj domaće kinematografije ove godine nije predvidela da izdvoji ni jedan jedini dinar. Umetnost koja nas u najlepšem svetlu predstavlja u svetu i koja je svoj kvalitet potvrdila nagradama na mnogim međunarodnim festivalima, izgleda ne zaslužuje da bude pomognuta državnim novcem. Iako je u kulturi sazdana prošlost, sadašnjost i budućnost jednog naroda, procenat koji je uopšte izdvojen za našu kulturu ove godine je više nego zabrinjavajući.

Nagrađen film je na pitanje, da li biti heroj ima smisla, dao potvrdan odgovor. Ostaje da se vidi hoće li naši filmski stvaraoci na pitanje, da li promovisati našu kulturu sa nula budžetom u kasi ima smisla, dati negativan odgovor ili će poput Don Kihota nastaviti ovu bitku sa vetrenjačama.

I baš kao što reče jedan od glavnih protagonista ovog filma, Aleksandar Berček:

" Kad čovek učini nešto dobro, to drugim ljudima ništa ne znači"!

Foto: pressonline.rs

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Aktivni karakter ljubavi ogleda se u činjenici da ona uvek sadrži određene osnovne elemente, zajedničke svim oblicima ljubavi. To su: briga, odgovornost, poštovanje i znanje. Ljubav je aktivna zainteresovanost za život i rast onoga što volimo. Čovek voli ono oko čega se trudi i trudi se oko onoga što voli.

Erih From

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |