Cvrkut iz Vatikana

Autor AktuelnostiSvet

Sve je više poznatih i uticajnih ljudi koji dolaze na Twitter, mesto koje se često naziva - “internetski SMS”.

Koliko je ova društvena mreža postala popularna svedoči i saopštenje Vatikana da će do kraja ove godine Papa Benedikt Šesnaesti početi aktivno da tvituje.

Od 12. decembra ove godine, osamdesetpetogodišnji poglavar Rimokatoličke crkve Papa Benedikt Šesnaesti će redovno slati svoje tvitove na osam svetskih jezika. Za sada su potvrđeni: arapski, engleski, francuski, nemački, italijanski, portugalski i španski.

Iako još nije aktivan, njegov lični profil @Pontifex već ima preko trista hiljada pratilaca. Ovo korisničko ime je izabrao ne samo zato što Pontifex na latinskom znači Papa, već i zbog toga što taj izraz simbolično predstavlja ujedinjenje vernika.

Kako će se neko ko je poznat po tome da ne voli kompjutere i da još uvek piše ručno, snaći kad prvi put pogleda gomilu nerazumljivih termina, taraba i majmuna na Twiteru? Šta će biti njegov prvi tvit na ličnom nalogu? Kako će papina enciklika koja često sadrži i po 140 stranica, stati u samo 140 tviterskih znakova?

Urednik časopisa "Katoličko društvo" otac Antonio Spadaro odbacio je strahovanja da postoji rizik da se u papinim tvitovima vera pretvori u slogane. "Moguće je izraziti i najdublje misli tim putem, a da se pri tom uspešno izrazi i lični karakter", kazao je Spadaro za Radio Vatikan.

Srećno tvitovanje!

papa komp

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Bez obzira što ga gredate popreko, predeo nije ružan. Možda je samo vaše oko rđavo.

Žak Prever

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |