Jezero koje pretvara životinje u kamen

Autor Priroda i životinjski svet

Ako vam kažemo da postoji jezero, duboko u unutrašnjosti Tanzanije, koje pretvara životinje koje su u dodiru sa njim u kamen, verovatno ćete pomisliti da pričamo bajke. Ali pogrešićete. Nije u pitanju nikakva vudu magija niti neko čarobnjaštvo, sve je to delo Njenog veličanstva Majke Prirode.

pH vrednost jezera Natron u Tanzaniji (koja varira od 9 do 10,5) čini ga toliko alkalnim da sve što dođe u dodiru sa jezerom bude trajno očuvano - kalcifikovano. Ime Natron je izvedeno po sastojcima kojih ima najviše u jezeru - natrijum karbonata, vulkanskog pepela i sode bikarbone. Svaka životinja koja uroni u vodu, umire i bude kalcifikovana.

Ovu neverovatnu pojavu je zabeležio talentovani fotograf Nick Brandt fotografijama okamenjenih životinja u svojoj knjizi "Kroz opustošenu zemlju". Evo kako je ukratko opisao ovaj fenomen:

Sasvim slučajno sam našao razne životinje, uglavnom ptice i slepe miševe, duž obale jezera. Niko zasigurno ne zna kako su uginule, ali izgleda da ih je ekstremno reflektujuća površina jezera zbunila, i kako ptice udaraju u stakla na prozorima, tako i ovde udaraju u površinu jezera i padaju u njega. Voda ima izuzetno visok sadržaj sode i soli, toliko visok da bi za nekoliko sekundi skinulo boju sa mojih kutija za filmove.

Zahvaljujući toj količini sode i soli, stvorenja se kalcifikuju i ostaju savršeno očuvana, kao da su se samo osušila. Za fotografisanje sam uzeo ta mrtva stvorenja sa obale jezera i postavio ih u "živu" pozu, dajući im "život i u smrti".

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Lakše se neke strasti sasvim odreći, nego u njoj biti umeren.

Friedrich Nietzsche

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |