"D'oh" izbori: Obama ili Romni?

Autor AktuelnostiTema dana

Na predsedničke izbore, koji će se održati u Americi u novembru ove godine, prvi će izaći građani grada Springfild.  Za njih će biralište biti otvoreno, već u nedelju, 30.septembra, kada će birati između dva kandidata: Barak Obama ili Mit Romni? Niko pouzdano ne zna na koji se od brojnih američkih Springfilda misli, a po svemu što se u njemu deševa, mogao bi se nalaziti u bilo kojoj američkoj državi.

Homer Džej Simpson je pred velikom dilemom za koga da glasa?! Kreće na biralište ponavljajući naglas: "D'oh!" (reč je dodata u Oksfordski rečnik engleskog jezika 2002.godine bez apostrofa, a prevedena je kao “iznervirano gundjanje”). Umesto lične karte, njegova propusnica do glasačkog mesta glasi: “ja sam četrdesetogodišnji belac, nemam koledž i samo čitam besplatne novine sa benzinske pumpe“. Da su mu tražili ostale podatke pronašli bi sledeće: zaposlen u Springfildskoj nuklearnoj elektrani, oženjen, otac troje dece. Kako je on čovek koji predstavlja stereotip američke radničke klase: prost, predebeo, nesposoban, trapav, nepromišljen i na granici alkoholizma, biračka komisija ga pušta da glasa.

Dok stoji ispred mašine za glasanje, Homer naglas razmišlja:"Barak Obama, pa ne znam. Već imam jednu ženu koja mi govori da jedem zdravo. Takođe, on je obećao da će biti plaćeni troškovi za sve koji su na samrti, a eto deda je još uvek živ". Potom pogleda put drugog kandidata, pa se zamisli: "Nosi magičan donji veš a ja očekujem od vođe slobodnog sveta da bude komandos.” Bez preteranog razmišljanja, glasa za republikanca Romnija i istog sekunda se pokaje, pošto su se na mašini pojavile poreske prijave iz kojih se vidi da je u stvari država plaćala tom kandidatu porez poslednjih pet godina. Ne stigavši da o tome obavesti novinare, ovog debeljka iz grada Springfilda usisava glasačka mašina i izbacuje negde u Kini u nekakvoj fabrici.

U nedelju, 30.septembra, popularna crtana televizijska serija Simpsonovi započinje 24. sezonu emitovanja. Prva epizoda koja će se emitovati, na  satirično - parodijski, samo Homerovski način, govori o budućim izborima u Americi koji će se održati u novembru.

Kao satirična parodija američkog načina života, ova serija se i ranije bavila političkom satirom prikazujući bivše i aktuelne predsednike SAD, kao i druge svetske vođe na izrugujući način. Recimo Buš je prikazan kao Homerov zakleti neprijatelj a Ujedinjene nacije kao jedna nesposobna i nekompetentna organizacija.

Autori ove serije kažu da je Homerova ličnost stalna glupost, lenjost i eksplozivni bes. Kreativno brilijantan u svojoj gluposti, Homer je glasao za Romnija i istog sekunda se pokajao. Kako će u novembru glasati američki narod i da li će se nakon toga pokajati, ostaje da se vidi.

D'oh, d'oh.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Kap vode koja padne na usijano gvožde, ispariće. Ista kap, ako padne na lotosov cvet, blistaće kao perla, a ako padne na školjku, postaće biser. Tako i čovek postaje ono s čim se udružuje.

Indijska mudrost

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |