I sahrane plaćaju danak globalizaciji

Sahrana, tužan i nemio čin u svakoj kulturi, može imati i svoje komične momente naročito ako pokojnika na večni put šalju u sanduku koji je verna replika Nokia telefona, boce Coca-Cole ili poznatog brenda patika.

Za članove plenema Ga u obalskom delu Gane, sahrane su vreme tugovanja, ali i slavlja. Ga veruju da se nakon smrti duša čoveka seli u novi život, pa da iz tog razloga ona mora biti ispraćena u velikom stilu. Svoje mrtve slave sahranjujući ih u kovčege koji mnogo govore o njihovom prethodnom životu, ali i utisku koji su za života ostavili na svoje bližnje.

Ukoliko je pokojnik bio vozač, sanduk je u obliku automobila, ribari se sahranjuju u sanducima koji su verna replika ribe, a krojačice u sanducima koji izgledaju kao mašine za šivenje. Često simbolizuju i poroke u kojima je pokojnik uživao, pa možete videti i one u obliku pivske boce ili pakle cigareta.

U Akri, glavnom gradu Gane, posao sa „kovčezima iz fantazije“ cveta. Veliki broj majstora nudi večne kuće u obliku mobilnih telefona, petlova, paprike, lavova, kanua, ploda kakaoa, slonova, automobila, praktično bilo čega što vam može pasti na pamet. Kovčezi koštaju dosta, oko 400$, što predstavlja godišnju zaradu zaposlenog u Gani.

Ova tradicija je zaživela relativno skoro i danas je jedna od tirističkih atrakcija u Gani.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Kad mi je teško, bježim u samoću. Kad mi je jos teže, tražim dobre ljude.

Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |