Džinovske kristalne pećine i nova Ledena dvorana

Izgleda kao Supermenova tvrđava samoće i vrlo je teško prodreti u nju, ali to nije sprečilo istraživače da otkriju nove tajne u smrtonosno toploj Pećini kristala, duboko u Meksiku. Opremljen odelima sa ledenim hlađenjem, tim je pronašao nove biološke misterije povlačeći paralelu sa drugim planetama, i "Ledenu dvoranu", neistraženu pećinu obloženu retko viđenim kristalnim formacijama.

300 metara pod zemljom, kristalna pećina je samo jedna u nizu blistavih pećina pod Naica planinom, u pustinji Chihuahua. Veći deo kompleksa bi bio ispunjen vrelom vodom, da nije bilo industrijskih pumpi koje su crpele vodu radi lakše eksploatacije srebra, cinka, olova i drugih minerala kojih ima u pećinama.

Foto: National Geographic

U kristalnoj pećini koja je kao dva sprata visoka i veličine fudbalskog terena, nalazimo ogromne gipsane grede – jedne od najvećih prirodnih kristala u svetu – koji niču nasumice, iz plafona, poda i zidova. Vrlo su oštri, a geometrijski oblik koji prave naučnici zovu euhedral. Izgled ovih kristala koji liče na dragulje je jedinstven. Belo-prozirni stubovi podsećaju na stubove leda, ali se u stvari greju supervrućim vazduhom koji dolazi iz podzemnih magmatskih komora. Kombinacija 90-100% vlage i 48ºC unutar pećine može da ubije nepripremljene goste za samo 30 minuta.

To je strašno i magično okruženje u isto vreme

Penelope Boston, astrobiolog

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Vodite računa: ovaj život ne traje milion godina, već izvestan, ograničen broj petaka. Svaki je petak jedan mali imetak. Ovim petkom možete zakrpiti neku manju rupu u svom životu.

Duško Radović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |