Četvrti spomenik Nikoli Tesli u Americi

Autor AktuelnostiSvetNauka i tehnologija

Kako bi simbolizovao uspon u elektronskoj industriji čitavog kraja, u američkom gradu Palo Alto je podignut četvrti spomenik u čast Nikole Tesle. Statua predstavlja našeg naučnika u prirodnoj veličini kako stoji i u ruci drži veliku sijalicu.

Čini se da je naša planeta tek sada kada je prošlo 70 godina od smrti genijalnog srpskog naučnika i pronalazača, Nikole Tesle, spremna da prepozna njegova dela i zasluge i to ne samo ona koja se odnose na proizvodnju i distribuciju električne energije, već i sve ono što je vezano za njegove rane radove a odnose se na daljinsko upravljanje.

Jedan takav korak načinjen je u gradiću Palo Alto (nedaleko od San Franciska) koji je sedište naučnih instituta, Stenford univerziteta i poznatih kompanija „Hjulit Pakard“ i „Tesla motors“, koji je sada postao bogatiji statuom Nikole Tesle, koju je u bronzi sa srebrnim prelivom izvajao čuveni kalifornijski slikar Teri Gajer. Novac za spomenik našem najvećem naučniku (127.000 dolara) je u rekordnom roku od mesec dana sakupljen od strane 722 donatora među kojima su bili i mnogi Srbi koji žive u Kaliforniji.

Uvek smo verovali u ideju Nikole Tesle, koji je govorio da mi moramo da izvršimo transmisiju inteligencije, materije i energije zbog naše budućnosti. Tesla je bio veliki pronalazač i vizionar. Zato smo se okrenuli Tesli i budućnosti. Zahvaljujući Tesli, Silicijumska dolina je postala epicentar razvoja moderne tehonologije - Greg Lindo.

Koliko je i kako naš genije zadužio čovečanstvo možete detaljnije da saznate ovde. Njemu u čast, ovo je četvrti spomenik koji je podignut u SAD, a sudeći po najavama, naredne godine biće otkrivena još dva i to u Filadelfiji i Vašingtonu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Sto vekova ću ovako da te volim, užasno da te volim, sav od paperja i sav od zla. Beži zato dok možeš!

Mika Antić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |