Bijeli (albino) paun

Autor Priroda i životinjski svet

Punovi su rod ptica koji se dijeli na dvije vrste: indijski (pavo cristatus) i zeleni paun (pavo muticus). Mužjaci i ženke se uveliko razlikuju i po boji i po samoj konstituciji.

Mužjak pauna ima sjajno plavo tijelo i ogroman rep s mnoštvom raznobojnog perja, dužine i preko 3 metra. U samom repu nalazi se oko 150 dugih pera na čijim su krajevima šare u obliku oka. Ženka je pak smeđo bijele boje s kratkim repom . Za vrijeme udvaranja mužjak koristi svoj veoma prepoznatljiv zov i otvara lepezasti rep te trese njime, pri čemu šušti. Ženka liježe 6 do 8 jaja u gnijezdima koje gradi na tlu i sjedi na njima 28 dana. Brine se o mladuncima 7-9 tjedana i za to vrijeme uči ih kako naći hranu. Mladunci oko treće godine starosti dostignu punu zrelost a rep nastavlja rasti još slijedeće dvije do tri godine. Iako će mužjaci glasno kliktati, širiti svoj rep u lepezu i plesati uglavnom u vrijeme parenja, pred ženkama, novija su istraživanja pokazala da veličanstvena predstava više impresionira konkurentske mužjake nego potencijalne družice.

Paunovi su šumske ptice i gnijezde se na tlu. Svežderi su, a jelovnik im se uglavnom sastoji od dijelova biljaka, latica, sjemenki, kukaca, vodozemaca i gmazova.

Stanište indijskog pauna je Indijski potkontinent, gdje je on nacionalna ptica a simbolizira dobronamjernost, strpljenje, samilost i znanje. Iako još uvijek nisu na popisu ugroženih životinja, lov i izvoz njihova perja u Indiji je strogo zabranjen. Broj paunova u toj je zemlji od oslobođenja 1947. do danas prepolovljen, što zbog nestajanja staništa, što zbog izlova. Zeleni paun živi u Burmi i na indonezijskom otoku Javi. Za bijelog pauna se smatra da je albino, što zapravo znači bez pigmenta. Međutim, ova vrsta dobija se selektivnim uzgojem  kojim se postiže takozvani leucizam , odnosno manjak svih pigmenata, ne samo melanina. Kako u prirodi izgleda ova prekrasna ptica, nalik na živu čipku, pogledajte u priloženom video klipu.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ako hoćeš da se udaviš, ne muči se u plitkoj vodi.

Bugarska poslovica

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |