Put do životne sreće u par stihova

16 Oct 2014
Autor Mirjana
566 pregleda

Rad na bilo čemu vođen željom da rezultat bude veliki novac ili slava retko donosi zadovoljstvo. Bogatstvo, moć i slava nisu kategorije koje ljudski um može racionalno da proceni, jer tu ne umemo da postavimo granice.

Put do životne sreće u par stihova

Onaj ko je u životu vođen samo tim motivima, a ne željom za ispunjenjem svoje jasne i definisane vizije, nikad po svojim kriterijumima neće biti ni dovoljno bogat, ni dovoljno slavan. Kao što se neuspehu teško nazire dno, tako se ni uspehu ne može sagledati vrh.

Američki pisac Kurt Vonegat (1922-2007), poznat po romanima u kojima se prepliću crni humor i satira, objavio je 16. maja 2005. godine poemu „Džo Heler“ na stranicama magazina NewYorker.

Vonegat i Heler su bili pisci sličnog stila i veterani Drugog svetskog rata. Pisana u prepoznatljivom, jednostavnom i naizgled naivnom stilu Kutra Vonegata, priča o Džou ima mnogo grananja i predstavlja mali omaž poslednjoj generaciji koja je bila vođena idealima i verom u pravedniji svet.

Džo Heler

Istinita priča, časna reč:

Džozef Heler, važan i zabavan pisac,

sad je mrtav,

i ja smo bili na zabavi koju je priredio

milijarder na ostrvu Šelter.

Pitao sam ga: „Džo, kako se osećaš

kada znaš da je naš domaćin

juče stvorio više para

nego što je tvoj roman „Kvaka-22

zaradio ikad?“

Džo je rekao: „Imam nešto što on nikada neće imati.“

Pitao sam: „Šta bi za ime sveta to moglo biti, Džo?“

I Džo je rekao: „Saznanje da mi je dovoljno.

Nije loše! Počivaj u miru!

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru