Medvedi krumlovskog dvorca, Češka

12 Feb 2017
924 pregleda

Dvorac u Češkom Krumlovu, bajkovitom gradiću na jugu Češke, svojom arhitekturom, kulturnom tradicijom i zavidnim prostranstvom koje zauzima predstavlja jednu od najznačajnijih i najočuvanijih znamenitosti u centralnoj Evropi.

Medvedi krumlovskog dvorca, Češka

Ovo velelepno zdanje je podignuto na stenovitom rtu na obali Vltave koja u tom gornjem delu svog toka pravi nekoliko oštrih okuka, što ceo taj krajolik čini tajanstvenim i romantičnim. Ovo je drugi po veličini dvorac u Češkoj, odmah posle Praškog dvorca. Njegova izgradnja je trajala od 13. do 19. veka, a kako je promenio više vlasnika, svaki od njih je dograđivao zamak i uređivao odaje u duhu svog vremena, pa tako eksterijer i enterijer imaju obeležja gotskog, renesansnog i baroknog stila.

Kompleks se sastoji od pet zasebnih celina, četrdesetak palata i pomoćnih objekata, teatra sa pozornicom koji se zbog starosti koristi samo nekoliko puta tokom godine i vrtova uređenih u rokoko stilu. Od 1963. zamak je u vlasništvu države, kada je kao muzej otvorio svoje kapije za posetioce. Procenom domaćih i stranih stručnjaka dvorac je proglašen nacionalnim spomenikom 1989. a od 1992. upisan na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Porodica Rozenberg koja je bila vlasnik od 1302. godine je na svom imanju držala medvede. Dinastija Rozenbergovih je izumrla tri veka kasnije, imanje je prešlo u vlasništvo Rimljana 1601. godine, ali medvedi su opstali. Početkom 17. veka izgrađen je kameni mostić i iskopan zaštitni šanac između prvog i drugog dvorišta, u koji su medvedi smešteni.

Od tada do današnjih dana medvedi borave u rovu sa dve duže pauze tokom 19. i početkom 20. veka od kojih je prva trajala nešto više od 50 a druga 20-ak godina. Od 1907. godine šanac nije ostajao bez medveda. U januaru 2000. par medveda je dobio tri mladunca koji su postali filmske zvezde. Svake godine tokom Božića i „medveđih rođendana” organizuje se festival koji je veoma popularan i posećen i tom prilikom se šanac svečano ukrašava, a njegovi stanovnici dobijaju zanimljive poklone, baš onakve kakve najviše vole.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru