Car Samoil

21 Jul 2012
Autor Izida
6060 pregleda
Car Samoil

Car Samoil  je bio srednjevekovni vladar koji je na prelazu iz 10 u 11 vek formirao prostrano carstvo na teritoriji Balkanskog poluostrova. Posle povlačenja Bugarske vojske, sinovi kneza Nikole -  David, Mojsej, Aron i Samoil su digli ustanak, oterali bugarsku vojsku sa teritorije Jugozapadne Makedonije i proglasili  Makedonsko slovensko carstvo. Oni  su pripadali komitopolima i borili se protiv Vizantijske vlasti. U bitkama su poginula sva tri Samoilova brata, tako da je on ostao jedini vladar cele države. Kad je postao monah, počeo je sa obučavanjem svoje mnogobrojne vojske koja je imala pešadiju i konjicu, pa se uspešno suprotstavljao Vizantijskoj vojsci.

Svojim uspešnim pohodima i bitkama svoju teritoriju je širio prema Dalmaciji, istoku Bugarske, Albanije i Grčke. Pomoću Rimskog Pape, krajem 10-og  veka, Samoil se u Prespi krunisao za cara i proglasio svoje Samoilovo carstvo. Od  Pape je dobio titulu "reks" što znači da je dobio kraljevsku krunu. Svoju ćerku Miroslavu je udao za Ashota (solunskog upravitelja), poklonio mu Drač, ali su ga ovo dvoje zbog titule ponuđene od Vizantijca predali, pa je Samoil izgubio te teritorije.

Vasilij II  je bio najveći  Vizantijski protivnik Samoila koji je pošto-poto smišljao taktiku kako da mu oduzme carstvo, povrati teritorije i ubije Samoila.

1014 godine kod grada Struma (današnja Strumica) u podnožju planine Belasica vodila se najveća bitka između Vasilija II i Cara Samoila. U toj bitci Samoilova vojska je počela da trpi poraze, mnogi vojnici su bili ubijeni, a mnogi od njih zarobljeni. Samoilova vojska je bila u celosti poražena. Kod sela Vodoča, svi zarobljeni vojnici su bili oslepljeni a po jedno oko ostavljeno je svakom stotom vojniku, da bi tako mogli da odvedu one oslepljene pred svojim carom koji je bio u svojoj tvrđavi u Prilepu. Car Samoil nije mogao da podnese ovaj poraz, tragediju svoje vojske pa je dva meseca nakon Belasičke bitke, umro od srčanog udara.

Njega je nasledio njegov sin Gavrilo Radomir.

Samoilovo carstvo je ostalo nezavisno samo 4 godine nakon smrti Car Samoila.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

2 komentara

 
Pepi Zlatev, 31 May 2019

И защо тогава нарекли Императора Василий Българоубиец или Вулгароктонос? Първия цар на света е бил български, всичко друго е научна фантастика.

Odgovori

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru