Žene koje imaju višak muških hormona nemaju celulit

Autor Medicina i zdravlje

Ženski polni hormon estrogen, od koga zavisi ženin polni razvoj kao i njena reproduktivna funkcija, je ujedno i glavni uzrok stvaranja degenerativne bolesti vezivnog tkiva kože, koja se naziva celulit.

Skladištenje masti stimuliše ženski polni organ estrogen, kao izvor neophodne energije ženama tokom menstrualnog ciklusa, budućim majkama tokom čitave trudnoće kao i tokom postporođajnog, tkz. "perioda gladi", kada dojenjem hrane svoju novorođenčad. Međutim, ovaj proces ima za posledicu smanjenje broja kolagenih vlakana, što dovodi do nastajanja celulita. Povećanje ćelija masnog tkiva stvara jastučiće i kvrgavu, neravnu kožu nalik kori od pomoranže, koja se najčešće pojavljuje na bokovima, bedrima, nogama, nadlaktici i stražnjici a predstavlja problem sa kojim se suočava 80% žena. Uzrok ove pojave je nepotpuno izlučivanje toksina iz organizma koje sprečava normalan odvod krvi, dok su limfe, koje odvode otpadne tečnosti iz tkiva, onemogućene da taj proces obave u potpunosti. Zbog toga se celulit javlja i kod veoma mladih devojaka, a podjednako su mu podložne kako ženske osobe sa idealnom linijom, tako i one koje pate od viška kilograma.

Za razliku od ženskog, muški polni hormoni sprečavaju nastanak celulita. Otporna kolagena vlakna muškog tkiva su međusobno čvrsto isprepletana i manje rastegljiva, pa se masti kod muškaraca ravnomerno raspoređuju i to dublje pod kožom. Celulit se zbog toga kod njih javlja u daleko manjem procentu, najčešće na području vrata i stomaka, i to onda kada dođe do pada polnih hormona.

Koža se sastoji iz tri sloja: gornjeg – epidermis, srednjeg – dermis (u kome se nalaze lojne žlezde, krvni sudovi i vezivno tkivo) i donji – subkutarni (potkožno tkivo). Kada se gornji slojevi subkutarne masti jednim delom probijaju u dermis - nastaje celulit.  

Razlika u građi kože muškarca i žene takođe igra značajnu ulogu:

  1. Vezivno tkivo masnih ćelija je kod žena daleko jače i usmereno je pre svega ka površini kože. Muškarcima je vezivno tkivo u obliku mreže koja dopušta rast masnih stanica u svim smerovima.
  2. Površinski sloj kože muškarca je deblji nego kod žena.
  3. Potkožni sloj kože koji je bogat masnim tkivom kod muškarca je tanji a kod žena deblji.
  4. Kod žena masne stanice više upijaju nego što razgrađuju mast zbog specifičnih receptora na površini kože. Na takve masne stanice, dijeta ne utiče.

Celulit predstavlja pre svega estetski problem. Kada detektuje naznaku rupičastih brazdi na koži, u glavi žene se pokreće lanac uzbuna koje dovode do osećaja manje vrednosti i depresije. Niko ne voli da vidi svoju zbrčkanu kožu ali u borbi sa njim treba biti oprezan i svakako konsultovati stučnjake. Preparati neproverenih sastojaka koji se trenutno nude na tržištu, mogu ozbiljno da naruše zdravlje.  

Tačno je da muškarci nemaju celulit ali nemaju ni mogućnost blaženog osećaja u kome majka kreira budući život. Reč je samo o još jednoj prirodnoj razlici među polovima. Kada bi žene imale višak muških hormona, celulit gotovo i ne bi postojao, ali šta bi bilo sa potomstvom?

 

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ništa nije bilo zanimljivo, baš ništa. Ljudi su bili rezervisani i oprezni– svi isti.

Charles Bukowski

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |