Velux Cabrio, prozor koji se pretvara u balkon

Autor EkonomijaNauka i tehnologijaSvakodnevicaPorodica

Danska kompanija Velux, poznata po proizvodnji stolarije, predstavila je svoj proizvod koji bi mogao da bude mala revolucija u građevinarstvu.

Za stanove u potkrovlju ljudi se odlučuju uglavnom zbog povoljnije cene. To podrazumeva i svesno odricanje od luksuznih kvadrata „potrošenih” na terase i balkone. Međutim, ponekad usledi razočarenje. Uživanje u lepom pogledu koje život na najvišem spratu može da pruži onemogućava nedostatak terase i krovni prozori koji su najčešće pozicionirani tako da obezbeđuju samo priliv svetlosti i pogled u nebo.

Jednostavno rešenje inženjera firme Velux omogućilo je da se samo jednim pokretom svi krovni prozori postavljeni pod odgovarajućim uglom transformišu u minijaturne balkone koji zadovoljavaju sve kriterijume: estetske, funkcionalne i bezbednosne.

 

Na prvi pogled Velux Cabrio izgleda kao običan krovni prozor i tu funkciju zadržava ukoliko otvorite samo gornji deo. U donji deo je ugrađena ograda koja se podiže mehanički, za samo 2 sekunde, kada poželite da popijete kafu na balkonu. Zanimljivo je da bezbednost korisnika ni u jednom trenutku nije ugrožena. Pod balkona je u postojećoj prostoriji, a ograda jednostavno nadoknađuje kvadraturu koju je uskratio kosi krov.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Sopček Đura, 02.10.2015.
GENIJALNO!!! A svi genijalni izumi u istoriji ljudskog roda, u osnovi su vrlo jednostavni!
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Potrebni su ti i prijatelji i neprijatelji da bi te ranili: jedan da te kleveće drugi da ti to javi.

Kishon

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |