Vatromet spektakl za Ginisa u Dubaiju

Autor AktuelnostiSvet

Vatromet koji je veličanstveno obasjavao nebo iznad glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata, oborio je rekord koji je do sada držao Kuvajt i time postao najveći vatromet spektakl u istoriji, potvrdili su predstavnici Ginisove knjige rekorda. 

Nova 2014. je prvo “stigla” na južnopacifičkim ostrvima Samoa i Kiribati, a potom je uz slavlje i pirotehniku dočekana i na ostalim delovima širom sveta. Iz ekonomskih razloga, Samoa je pre dve godine promenila stranu na datumskoj granici (sa njene istočne strane je prešla na zapadnu) pa od tada u Novu godinu ulazi prva a ne poslednja kao ranije. Njeni susedi koji su udaljeni samo 80 kilometara, stanovnici Američke Samoe su 2014. dočekali čitav dan kasnije.  

Tokom novogodišnje noći, velike svetske metropole su se nadmetale spektakularnim vatrometima, ali sve ih je svojom grandioznošću bacio u senku najpompezniji vatromet koji se dogodio iznad Dubaija, grada poznatog po sjaju i glamuru, čime je zaslužno osvojio titulu najvećeg vatromet spektakla u istoriji.   

Za ovaj nezaboravni šou na nebu je angažovano 200 pirotehničara koji su sa 400 lokacija u vazduh ispalili 560.000 raketa, čime su sa trona u Ginisovoj knjizi rekorda zbacili Kuvajt koji je za doček 2011. u vazduhu imao 77.282 salve vatrometa.   

Nakon neverovatnog osvetljavanja Burdž Kalife, koja je sa 830 metara visine najviša zgrada na svetu, kao i ispaljene rakete do čak kilometer visine, baš kada se činilo da je gotovo i da više ništa posmatrače ne može da iznenadi, odigralo se glamurozno finale u vidu "izlazećeg sunca" na samoj obali mora.  

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Kao ljudskim bićima, naša veličina ne leži toliko u mogućnosti da promenimo svet - jer to je mit atomskog doba - već u mogućnosti da promenimo sebe.

Mahatma Gandi

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |