The New Yorker- objavljena zaboravljena pripovetka Scotta Fitzgeralda

Autor AktuelnostiKnjiževnost

Poštovaoci dela američkog pisca Scotta Fitzgeralda (1896- 1940) su na stranicama poslednjeg izdanja The New Yorkera zatekli nesvakidašnju poslasticu. Pripovetku „Hvala za vatru“ (Thank You For The Light) Fitzgerald je poslao uredništvu  lista 1936. godine, kao već afirmisan pisac. Šest godina pre toga objavljen je njegov najpoznatiji roman „Veliki Getsbi“ (The Great Gatsby). 

U peridu od deset godina koliko je sarađivao sa The New Yorkerom, mnoge Fitzgeraldove pripovetke su objavljene na stranicama ovog nedeljnika, ali neke su i odbijene iz različitih razloga. Fitzgerald je pripadao takozvanoj „izgubljenoj“ generaciji, kako su nazivali ljude rođene krajem devetnaestog veka, koji su postali punoletni tokom Prvog svetskog rata. Objavio je četiri romana, dok je peti „Poslednji tajkun“ (The Last Taycoon),  štampan posthumno. Pripovetka „Hvala za vatru“ nikada nije štampana, jer je uredništvo smatralo da je priča o putujućoj prodavačici aksesoara koja ima strahovitu želju da zapali cigaretu nerealna i čudna. Kompletnu pripovetku sada po prvi put možete pročitati na stranici fiction & poetry The New Yorkera: Thank You For The Light.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Komentari:

Ostavi novi komentar
Zaratustra, 15.08.2012.
"...smoking had come to be an important punctuation mark in the long sentence of a day on the road". Sjajna rečenica u pomalo osrednjoj priči jednog Fitzgeralda.
Odgovori
Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Svakome ću priznati pravo da me prevari- osim prijatelju.

Mehmed Meša Selimović

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |