Stari animoziteti u EU potrvrđeni

Autor AktuelnostiSvet

Najnovija studija „Stereotipi Evrope“ američkog istraživačkog centra Pew Research iz Vašingtona, o međusobnom odnosu evropskih naroda, dala je zanimljive rezultate. Istraživanje je imalo za cilj da otkrije kako zemlje članice EU vide sebe, kao i šta evropske nacije misle jedni o drugima.

Englezi i Francuzi konačno složni: Francuzi su najarogantniji narod u Evropi.

Studija koja je obuhvatila blizu 8.000 ljudi iz Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Grčke, Italije, Češke, Poljske i Španije, potvrdila je da stare predrasude i neprijateljstva među osam članica zemalja Evropske unije i dalje vlada.

Dok su sve ispitane zemalje sebe ocenile kao najsaosećajnije, Britanija, Italija, Češka, Španija i Poljska vide Nemačku kao naciju sa najmanje saosećanja ali i kao zemlju koja je najviše dostojna poverenja.

Suprotno tome, Britanci o svojim susedima preko kanala misle da im se ne može verovati kao i da su najarogantniji narod u Evropi. Kako su Francuzi sebe istovremeno ocenili kao najarogantniji i najmanje arogantan narod, izgleda da su se večiti rivali bar delimično oko nečega složili.

Italijani su o sebi rekli da su nacija kojoj se najmanje može verovati ali da imaju najviše saosećanja. Suprotno njima Grci, uprkos teškoj krizi u kojoj se nalaze, za sebe misle da su narod kome se najviše može verovati.

Studija Pew Research centra, „Stereotipi Evrope“ je kao deo ukupnog istraživanja evropskih stavova i međusobnog odnosa zemalja članica, pod nazivom „Evopska unija - Novi bolesnik Evrope“, nedvosmisleno pokazala da stari animoziteti nisu prevaziđeni a da je podrška Evropskoj uniji pala sa 60 na 45 posto.

Izvor: Huffington Post

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Život je komedija za one koji misle, a tragedija za one koji osećaju.

Horace Walpole

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |