Slepo crevo nije beskorisno

Dugo je vladala zabluda da je slepo crevo u ljudskom telu nepotreban organ kojeg je evolucija „zaboravila” da izbaci. Vodeći se tim stavom, u prošlosti su mnogi hirurzi tokom operacija u abdomenu rutinski uklanjali zdravo slepo crevo, da ne bi kasnije „pravilo probleme”.

Relativno skoro, fiziolozi su utvrdili da slepo crevo dobija važnu ulogu u ljudskom imuno-sistemu već u 11. nedelji fetalnog razvoja, kada u njemu počinju da sazrevaju različiti amini, peptidni hormoni, B- limfociti i imunoglobulini. Takođe je ustanovljeno da je slepo crevo uključeno u stvaranje molekula koji raspoređuju limfocite na različita mesta u telu.

Sa razvojem rekonstruktivne hirurgije, slepo crevo dobija nove, važne uloge. Kod pacijenata kojima je usled oboljenja uklonjena mokraćna bešika, tkivo slepog creva se koristi za formiranje kružnog mišića koji kontroliše voljno pražnjenje bešike. Takođe, odlično se pokazalo kao zamena za uretru, cev koja iz bubrega spušta tečnost do bešike. Velike prednosti ovih zamenskih operacija su što se pacijentu ne ugrađuje strano telo, niti tuđi organ koji bi mogao biti odbačen, već se koristi telu poznato zdravo tkivo.

Ova otkrića će svakako doprineti da se slepo crevo ne uklanja olako kao do sad, već da se češće poseže za rešenjima koja će efikasnije sanirati manje upalne procese u njemu i sačuvati ovaj nepravedno zapostavljeni organ.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Potrebni su ti i prijatelji i neprijatelji da bi te ranili: jedan da te kleveće drugi da ti to javi.

Kishon

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |