Serija Opšte mesto - najduhovitiji teror naše svakodnevnice

Autor MuzikaFilmSvakodnevicaNaš izborUmetnost

Sa opštim mestima u umetnosti treba biti oprezan. To je, rekli bismo, još jedno opšte mesto. Ako se uverenja, teme i fraze koje su u narodu masovno prihvaćene iskoriste vešto i umereno, privući će publiku jer će joj se tema učiniti poznata i bliska. Ako se pretera, skliznuće se u banalnost.

Polovinom februara, srpsko-hrvatsku medijsku scenu je osvojila mini-serija Opšte mesto od (za sada) 13 epizoda, koje su dostupne na YouTubu. Priče Đorđa Brankovića (bend Ah Ahilej) do samog dna eksploatišu opšta mesta u liku Batice Srbina i njegovih monologa o utiscima sa letovanja, pomodarstvu poslovne prezauzetosti, gušenju sagovornika sa pričama o deci, iseljenju na Zapad, prijateljima, navici pretrpavanja priloga „u lepinju”, do ozbiljne političke satire i kritike inertnog društva u epizodi „U većini”.

Sve, od glasa koji iritira, scenarija koji samo deluje kao da je improvizacija, uvodne i odjavne špice koje su nesrazmerno duge, sve je deo namernog preterivanja i smelog poigravanja sa krajnjim apsurdom. Spakovati tako slojevite priče u samo nekoliko minuta je veliki izazov, a čini nam se da je ovaj mali tim u tome itekako uspeo.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Ima toliko dosadnih ljudi da sa njima za pet minuta izgubimo ceo dan.

Bomarshe

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |