Radio Beograd, zvuk vredan milion slika

07 Oct 2014
Autor Tea
231 pregleda
Radio Beograd, zvuk vredan milion slika

Suprotno opštem mišljenju da se radio sluša pre svega zbog muzike, ustanovljeno je da ljudi vole radio zbog toga što ne vole tišinu, pa taj prostor popunjavaju zvučnim sadržajem koji im već 90 godina kvalitetnim radom svakako pruža Radio Beograd.

Kao prvi elektronski medij na Balkanu i deveta radio stanica u Evropi, Radio Beograd se prvi put oglasio 1924. iz radio-telegrafske stanice u Rakovici 1. Tokom programa koji se emitovao utorkom, četvrtkom i subotom od 18.45 do 19.45h, slušaoci su mogli da čuju vesti i berzanske izveštaje koje su pripremali novinari „Politike“ i „Dnevnih novosti“, kao i da uživaju u koncertima koje je birala direkcija Beogradske opere.

Kreiranje programa i upoznavanje sa tehnikama prenosa je trajalo nekoliko godina, a onda je 1929. iz prostorija na drugom spratu SANU, Jelena Bilbija Lapčević najavila hor pevačkog društva „Obilić“ koji je otpevao himnu, a potom su glumci „Narodnog pozorišta“ iz Beograda odigrali prvu našu radio-dramu „Đakon Stefan i dva anđela“, čime je počelo redovno emitovanje programa.

Vremenom se programski sadržaj bogatio sportom, humorom, programom za đake i poljoprivrednike, a broj slušaoca je rastao. Tri godine nakon osnivanja, na inicijativu sportskog urednika „Politike“ Bore Jovanovića, emitovan je prvi prenos fudbalske utakmice BSK – Jugoslavija koju su prenosili reporteri Rade Stoilović i Dimitrije Stevanović.

Početak radio-novinarstva u Beogradu se vezuje za informativnu emisiju „Aktuelni čas“ nastalu 1937. Osmišljena kao dnevna reportaža u trajanju od 10 minuta, ova emisija je predstavljala radio dnevnik u kome su slušaoci mogli da se informišu o najaktuenijim događajima iz života Beograda.

Decenijama unazad posebno mesto u programu imaju radiodramska ostvarenja. Do sada je arhivirano preko 4000 radio drama za odrasle i oko 1000 radio drama za decu, što čini pravu kulturnu riznicu koju godinama bogate generacije poznatih pisaca, reditelja i glumaca. Dramski program je osvojio mnogo najviših međunarodnih priznanja na festivalima u Prix Italia, Prix Monte Carlo, Prix Japan i dr.

Pod sloganom „Zvuk vredi hiljadu slika“, Radio Beograd je 1. oktobra proslavio svoj 90-ti rođendan. Ovaj značajan jubilej medijske ustanove iz koje je ponikao Javni servris Srbije, je između ostalog obeležen i turnejama u okviru kojih su izvedeni programi koji su publici približili značajne trenutke iz istorije radija i uputili ih u inovacije, poput Noćnog programa, koje će doprineti da Radio Beograd i u narednoj deceniji ostane medij kome se veruje i koji se rado sluša.

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Ostavite Vaš komentar

Ako niste već objavljivali komentare na našem magazinu, komentar će biti objavljen posle moderacije. Vaša email adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna.

0 komentara

Podelite sa prijateljima

Translate article

Pročitajte slične članke

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

Medias na Fejsbuku

Medias na Twitteru