Prohujalo sa vihorom, nezaboravna filmska priča stara skoro osam decenija

Autor SvetFilmNaš izborNa današnji dan

Na današnji dan, 15. decembra 1939. godine, u bioskopima je premijerno prikazan jedan od najlepših ljubavnih filmova svih vremena, snimljen po romanu Prohujalo sa vihorom Margaret Mičel, koja je za njega dobila Pulicerovu nagradu 1936. godine.

Kada je Sidni Hauard doneo scenario za film, producenti su se suočili sa velikim problemom. Bio je toliko dug, da bi film trajao preko šest sati. Angažovana je armija pisaca, sa zadatkom da ga svedu na prihvatljiva tri sata. Priča smeštena na američki jug u najturbulentnijem periodu američke istorije, tokom Građanskog rata, donosi bogato svedočenje o jednom vremenu uvijeno u toplu, dramatičnu i fatalnu ljubavnu sagu o hirovitoj lepotici iz Atlante i njenim emotivnim lutanjima.

Stotine glumica je bilo u izboru za ulogu Skarlet O’Hare, sve dok producent Dejvid Selznik nije prelomio i odlučio se za 22-godišnju Vivijen Li. Bio je to dosta neobičan i hrabar izbor, pošto je Britanka odabrana da glumi dominantnu heroinu američkog juga. Izbor za glavnu mušku ulogu bio je daleko lakši. Selznik je po svaku cenu želeo da u ulozi Reta Batlera vidi Klarka Gejbla. Usledili su dugi pregovori sa Luisom Majerom, vlasnikom MGM-a i tastom Klarka Gejbla, koji je pristao da ga pozajmi produkciji Selznick International Pictures uz uslov da MGM uloži milion dolara u film, a da profit podele na pola. Sa budžetom od skoro 4 miliona dolara, ovo je bio najskuplji holivudski film napravljen do tada. Samo od bioskopskih prikazivanja širom sveta, zaradio je do danas preko 1,6 milijardi dolara. Autentičnost kostima Valtera Planketa i muzike koju je komponovao Maks Štajner doprineli su da prikaz života u Atlanti sredinom XIX veka bude bogat i uverljiv.

Snimanje je trajalo od januara 1939. godine, kada su snimljene antologijske scene Atlante u plamenu, do juna iste godine. Postprodukcija je trajala do novembra, a film je prvi put prikazan u bioskopu u Atlanti. Oduševljenje koje je izazvao kod publike širom sveta nije se moglo meriti ni sa jednim filmom do tad. Za prve četiri godine prikazivanja, prodato je 60 miliona ulaznica, što znači da ga je statistički pogledala polovina populacije SAD-a. Film je nominovan u trinaest kategorija za nagradu Oskar 1940. godine, a dobio je osam. Prvi put u istoriji, Oskar je dobila glumica afro-američkog porekla, Heti Mekdaniel, za ulogu dadilje Mami.

Snažna i uverljiva priča, prožeta dramom, humorom, ironijom i neizbežnim elementima tragedije, i danas izaziva buru emocija kod gledalaca. Prohujalo sa vihorom će zauvek ostati simbol zlatnog doba Holivuda.

 

Creative Commons License Zabranjeno je kopiranje članka na druge sajtove bez validnog linkovanja ka originalnom tekstu u skladu sa licencom ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License i prema odredbama Zakona Republike Srbije o autorskim i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012). U slučaju neovlašćenog kopiranja bićemo prinuđeni da preduzmemo korake u skladu sa čl. 35 i čl. 36 Zakona o autorskim i srodnim pravima i zatražimo naplatu zakonom propisane nadoknade.

Pretraga
Preporučujemo
Arhiva članaka
Misao dana

Sto vekova ću ovako da te volim, užasno da te volim, sav od paperja i sav od zla. Beži zato dok možeš!

Mika Antić

Prijavite se

Prijavite se na listu za primanje informacija o novim člancima i ostalim dešavanjima na našem Magazinu. Unesite Vašu E-mail adresu:

ΜΕΔΙΑΣ na Fejsbuku
ΜΕΔΙΑΣ na Twitteru

Creative Commons License ΜΕΔΙΑΣ by Vojin Petrović is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported License. |